Харків'янин Дмитро Олійник вимагає звільнити керівника обласної медико-соціальної експертної комісії №3 Ларису Бунічеву. Чоловік був поранений у перші дні війни в бою за 134-ту школу в Харкові. У нього - серйозні проблеми з ногою. Але в МСЕК замість другої групи інвалідності йому дали третю.

За словами Олійника, у МСЕК йому заявили, що 2-гу групу він міг би отримати, якби ногу ампутували.

"Так нащо ти залишав свою ногу треба було аби її відрізали і була б 2 група (с). Бунічева Лариса Леонідівна - голова обласної МСЕК. Це так виглядає вдячність людям, які стали на захист держави. Так тоді виходить треба було і загинути у одному із штурмів. Це як треба відноситися до військових, що можна не брати до уваги висновки київських клінік про те, що права нога втратила свою функціональну здатність і являється біопротезом. Цього комісії мсек замало. 15 операцій. Замало. Треба вирвати все живе з людини та єхидно сказати: "Якби була ампутація - то була 2 група…", - написав ветеран на своїй сторінці у Facebook.

Влітку Дмитро Олійник писав, що нога повністю позбавлена функціоналу. 

"По факту є лише постійний біль. І всихання. Кожного тижня я заміряю її довжину і об’єм і кожного разу вона зменшується. Для того аби м’язи стимулювалися, щодня потрібно робити ряд процедур які мають її тримати в тонусі. Але замість того щоб це все робити, на жаль, змушений щодня вирішувати купу бюрократичних моментів. І коли вони всі вирішаться можна буде зайнятися відновленням.", - повідомляв поранений військовий.

Дмитро Олійник посилається на статтю 7 закону "Про реабілітацію осіб з інвалідністю", у якій ідеться про те, що якщо поранення отримано під час захисту країни, то групу інвалідності потрібно підвищувати на один щабель.

Він вимагає звільнити керівника МСЕК і пропонує на такі посади призначати ветеранів.

У департаменті охорони здоров'я Харківської обласної військової адміністрації обізнані з ситуацією і заявили про перевірку.

"Щодо інциденту, який стався у Харківському обласному центрі медико-санітарної експертизи №3 за участі виконуючої обов'язки завідувача закладу та одного з пацієнтів, проводиться внутрішнє розслідування", - зазначили у ХОВА.

Щоб провести аналіз дій працівників МСЕК, чекають на висновок Центральної медико-соціальної експертної комісії МОЗ України. Про всі рішення влада обіцяє інформувати громадськість.

МСЕК - це комісія, яка приймає та розглядає документи від осіб, які звертаються для встановлення групи інвалідності. Комісія проводить огляд і ухвалює рішення щодо наявності чи відсутності інвалідності у людини, а також встановлює групу інвалідності - першу, другу чи третю, залежно від результатів обстеження.