Кафе "Супутник" у селі Гроза Куп'янського району, де внаслідок ракетного удару загинули 59 осіб, відновлювати не будуть. На місці закладу хочуть створити меморіал у пам'ять про загиблих, пише "Суспільне".

Власник кафе Анатолій Твердохлєбов розповів, що раніше "Супутник" був центром життя Грози. Тут влаштовували і весілля, і дні народження, і поминки. Відкривати на його місці новий заклад, каже підприємець, він не наважиться, але розглядає варіант нової торгової точки поблизу.

Жителі Грози хочуть облаштувати на місці зруйнованого кафе меморіал. Анатолій Твердохлєбов підтримує ідею односельців встановити тут меморіальну дошку чи пам'ятник і готовий надати для цього землю. Каже, що це місце вже стало пам'ятним.

Для встановлення меморіалу спочатку необхідно розчистити територію кафе від завалів. Техніка для цього є, але не вистачає робочих рук. Кошти для встановлення меморіалу готові надати волонтери з-за кордону.

Меморіал планують відкрити до річниці удару по кафе.

Російські війська вдарили по Грозі 5 жовтня. Ракета "Іскандер" влучила в кафе, де влаштовували поминки за загиблим військовослужбовцем Андрієм Козирем. Унаслідок удару вбито 59 осіб - третина села. Загинули цілі родини.

Встановлено особи двох підозрюваних у наведенні російської ракети. Це колишні місцеві жителі: 30-річний Володимир Мамон і його молодший брат, 23-річний Дмитро. Під час окупації брати перейшли на бік РФ, а після звільнення Куп'янського району - втекли до Росії.