Унаслідок ракетного удару по селу Гроза Куп'янського району загинуло 59 осіб. Криміналісти ідентифікували всіх загиблих, повідомив глава МВС Ігор Клименко.

Усі жертви - місцеві жителі: пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці. Загинули цілі родини. Крім того, шестеро дітей залишилися круглими сиротами.

За словами Клименка, 19 осіб ідентифікували за допомогою мобільних ДНК-лабораторій. Протягом 6 діб криміналісти відбирали зразки в родичів жертв, виводили профілі та шукали збіги фрагментів.

Одного із загиблих - 60-річного чоловіка - криміналісти встановили за 20-ма частинами тіла. Ще двох людей вдалося ідентифікувати за допомогою особистих речей.

Російські війська вдарили по Грозі 5 жовтня. Ракета "Іскандер" влучила в кафе, де влаштовували поминки за загиблим військовослужбовцем Андрієм Козирем.

За даними СБУ, у наведенні російської ракети на кафе підозрюють двох місцевих жителів - 30-річного Володимира Мамона та його молодшого брата, 23-річного Дмитра Мамона. За версією силовиків, брати збирали інформацію про підготовку до перепоховання Андрія Козиря і, дізнавшись точну адресу і час поминок, передали ці дані росіянам.

Заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло заявляла, що удар по Грозі став одним із найбільших нападів армії РФ на мирних українців від початку російського вторгнення.