Заборона на поїздки Україною без дозволу військкомату скасована, проект відправлений на доопрацювання. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, - про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

"Наголошую, що цей документ спочатку стосувався виключно внутрішньої роботи військкоматів і не створював зобов'язань, обмежень прав і свобод громадян України. Незважаючи на це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії з перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави. Тому начальником Генштабу прийнято рішення про відміну дії Порядку з відправкою на доопрацювання", - йдеться у повідомленні.

Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує сьогоднішніх реалій та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.

Нагадаємо, раніше Міноборони повідомило, що під час воєнного стану військовозобов'язаним для виїзду за межі області належить звернутися до територіального центру комплектування, пізніше у Міністерстві дали нові роз'яснення. Президент Володимир Зеленський поставив під сумнів таке рішення.