Харків'янам спишуть кредити на житло та машини, знищені війною. 1 грудня Верховна Рада ухвалила загалом законопроект №7441-1 про списання таких кредитів, повідомив заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк у Telegram.

Відповідно до документа, буде призупинено виплату фізичних осіб-позичальників за кредитами на рухоме та нерухоме майно, якщо таке:

  • опинилося на тимчасово окупованій території чи території активних бойових дій;
  • пошкоджено чи знищено внаслідок воєнних дій.

Передбачається списання кредиту на знищене внаслідок війни житло, якщо:

  • воно було єдиним місцем проживання сім'ї позичальника;
  • станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
  • метою отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна.

Щодо кредитів на автомобілі, то анулювання заборгованості можливе:

  • якщо авто було знищено через війну і на 23 лютого 2022 року було єдиним авто у сім'ї позичальника;
  • на 23 лютого 2022 року заборгованість за таким договором не була прострочена більш як на 7 днів.

Як повідомив народний депутат, доктор юридичних наук Данило Гетьманцев, протягом 30 днів після ухвалення закону Кабінет міністрів має видати нормативні акти, які забезпечують реалізацію закону. Після цього потерпілим пропонується наступний алгоритм дій:

  • необхідно зафіксувати в порядку, який встановить Кабмін, пошкодження чи руйнування свого кредитного житла або знищення авто;
  • одержати підтверджуючі документи;
  • звернутися до банку, в якому було взято кредит, з відповідною заявою, надавши документи, що підтверджують.

Заяви на списання кредитів можна подавати в період дії в Україні військового стану та трьох місяців після його припинення.

Також власники пошкодженого чи зруйнованого внаслідок воєнних дій житла мають право на отримання компенсації. Порядок визначення збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії РФ, затверджено постановою Кабміну від 20 березня 2022 року №326.

Ще однією постановою Кабміну (від 26 березня 2022 року № 380) затверджено порядок подання інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій. Для фіксації такої інформації необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг або до нотаріуса незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи. Це може зробити як власник житла особисто, і його представник виходячи з нотаріально посвідченої довіреності. Також надати інформацію про пошкодження можна через портал "Дія".