На Харківщині вимушено закривають школи через сильні руйнування. Про це повідомили у Борівській селищній раді.

Через війну в громаді пошкоджено Борівську школу №2, зруйновано будівлю Гороховатської школи, Чернещинський НВК також зруйновано й він досі перебуває у зоні бойових дій.

Колективи цих навчальних закладів перебувають у громаді, але там немає світла та інтернету, тому дистанційне навчання неможливе. Тому дітей переведуть на онлайн навчання до інших навчальних закладів Борівської громади, а педагогів переведуть у простій.

Через військові дії у багатьох школах України призупинили роботу та запровадили простий для вчителів. Підставами для оголошення про введення простою можуть бути такі фактори:

  • розташування установи на тимчасово окупованій території;
  • розташування у зоні, де відбуваються бойові дії;
  • є загроза життю працівників;
  • у педагогів немає можливості продовжувати навчати дітей дистанційно;
  • установа повністю або частково зруйнована.

Важливо: українські закони не встановлюють конкретних вимог чи умов, які можуть заборонити роботодавцю чи обмежити його в ухваленні рішення про запровадження простою в умовах воєнного стану. Отже, виключно роботодавець вирішує: оголошувати простій під час війни чи ні.

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче за дві третини тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу), розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Це означає, що під час воєнного стану керівник не може виплачувати працівникові навчального закладу менш ніж ⅔ тарифну ставку (що визначено статтею 113 Кодексу про роботу України). Водночас закон не забороняє виплачувати понад дві третини тарифної ставки встановленого працівникові окладу.

Близько 30% навчальних закладів Харківської області постраждали від російського обстрілу. З 1667 закладів, які працювали в регіоні до початку бойових дій, на сьогоднішній день зруйновано чи пошкоджено 530.

Влітку міністр освіти та науки Сергій Шкарлет рекомендував навчальний рік у Харківській області розпочати дистанційно.