Механізму відшкодування за втрачене під час війни майно поки що не існує, але уряд та юристи закликають збирати дані щодо руйнувань. Харківська область входить до шістки областей, які найбільше постраждали від дій ворога.

Як пише "Слобідський край", у Верховній Раді України розглядається "Проект Закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації". Саме цей документ має внести ясність та сформувати механізм черговості отримання компенсації.

"Серед механізмів відшкодування автори пропонують три варіанти: грошову компенсацію шляхом перерахування коштів на поточний рахунок одержувача, тобто вам віддадуть кошти, фінансування будівництва об'єкту – збудують житло заново, або робіт з його відновлення – відремонтують будинок", - розповів "Слобідському краю" керівник адвокатського бюро Ігор Прасолов.

Документ пройшов перше читання, але до нього запропоновано близько 700 правок, тому коли проект закону буде ухвалено, наразі невідомо. У будь-якому разі адвокати радять уже збирати докази. Фіксувати збитки потрібно відразу, як стало відомо, що ваше житло зазнало збитків від агресії РФ. Поки ви не зібрали ці докази, почекайте з ремонтом, кажуть юристи.

Зверніться до "Дії"

Надати інформацію про пошкодження можна через портал Дія. Також уповноважені приймати дані Центри надання адміністративних послуг та нотаріуси, які офіційно реєструють повідомлення у "Дії".

"Обов'язково слід вказати інформацію про власника житла. Йдеться про номер телефону та адресу електронної пошти, реєстраційний номер облікової картки платника податків, а також дані про нерухомість: тип майна, загальну площу, адресу, інформацію про кількість осіб, які проживали в нерухомому майні. Також потрібна інформація про пошкодження або знищення житла: дата та орієнтовний час настання події, опис пошкодження, у тому числі площа або довжина пошкодженого нерухомого майна. Фото- та відеофіксація також збільшує шанси на отримання компенсації", – зазначає Ігор Прасолов.

Замовте експертизу

Крім цього, бажано замовити обстеження ушкоджень у експертів науково-дослідних установ, Мін'юсту чи приватної компанії. Адвокат рекомендує отримати акти фіксації ушкоджень від органів місцевої влади. Для цього потрібно звернутися до військово-громадянської адміністрації, міської чи селищної ради. Також у разі руйнування чи пошкодження квартири чи будинку необхідно подати заяву до поліції. Обов'язково написати заяву до правоохоронних органів також слід, якщо під час окупації будинок пограбували. У разі, якщо у житлі була пожежа – важливо звернутися до місцевого підрозділу ДСНС.

"Що стосується заяви до поліції – після подання позову правоохоронці відкриють кримінальне провадження про пошкодження або розграбування та мають надати про це витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Це важливий документ разом з актами, які дають місцева влада та ДСНС. Його потрібно зберегти", - каже юрист.

Інформацію мають надавати власники або їх уповноважені представники. Якщо власників того самого будинку кілька, повідомлення подає кожен із них окремо. Якщо власник має кілька зруйнованих будинків, повідомлення подаються на кожен окремий будинок.

Зробіть фото та відео

Знімати треба так, щоб можна було ідентифікувати місце події. Для цього дата та час на відеокамері мають бути актуальними. Потрібно підключити дані геолокації, але в жодному разі не можна розповсюджувати таке відео в соціальних мережах та месенджерах – інакше з вашого боку це буде порушенням законодавства. Фільмування з включеними геоданими - лише подання до уповноважених органів. Відеофіксацію слід проводити в максимальній якості. Всі пошкодження та руйнування показують дуже ретельно та докладно. Коли почнете зйомку, озвучте вголос дату, час і місце проведення відеозапису, а на підтвердження того, що ви є власником або уповноваженою особою, назвіть своє ім'я та прізвище. Фото та відео скопіюйте на кілька пристроїв та продублюйте у хмарному сховищі. Чим більше відео та фото – тим краще.

"Також раджу переглянути місцеві і не тільки засоби масової інформації, зокрема, телеграм-канали, групи у Вайбері та Фейсбук. Якщо там є новини про пошкодження або знищення вашого житла – зробіть скріншоти та збережіть посилання на матеріали. Вони можуть стати додатковим незалежним доказом", - каже Ігор Прасолов.

Також адвокат радить власноруч скласти акт про пошкодження майна (якщо не було можливості запросити експертів), де у довільній формі детально описати все, що було зруйновано чи пошкоджено. Під документом власник будинку має поставити підпис. Також затвердити документ бажано всім повнолітнім членам сім'ї. Наприкінці акта обов'язково мають бути зазначені дата, місце та паспортні дані.

Зберіть очевидців

Свідчення очевидців подій фіксуються на відео та письмово. Письмові пояснення починаються з анкетних даних: прізвища, імені, по батькові, дати та місця народження, адреси реєстрації та фактичного проживання, номерів телефонів та адреси електронної пошти, за якими можна зв'язатися з людиною, також можна додати посилання на профілі у соціальних мережах. Наприкінці відео бажано, щоб свідок повідомив, що пояснення дав добровільно, і він підтверджує їхню правдивість. Після складання письмових показань очевидець має підписати їх власноруч. Адвокат радить відсканувати всі пояснення, продублювати на електронні носії та у хмарне сховище, а також зберегти файли на поштових серверах, надіславши електронною поштою близьким людям.

Якщо втрачено документи на житло

Є кілька варіантів відновлення документів. Якщо житло занесено до Єдиного реєстру прав на нерухоме майно, то власнику нічого не доведеться робити – якщо подавати повідомлення про руйнування через портал "Дія" або ЦНАП, відомості про об'єкт підтягнуться автоматично. За словами юристів, після 2013 року до цього реєстру вноситься вся інформація про зміну власника об'єкту нерухомості. Якщо житло було придбано або отримано у спадок раніше, можна отримати дублікат документа, що встановлює право.

Інші можливості

Юристи радять використати всі можливості для фіксації руйнування, знищення чи пошкодження майна. В даний час з цією метою працює ряд веб-ресурсів:

  • сайт www.warcrimes.gov.ua, створений офісом Генпрокурора. На ньому фіксують військові злочини;
  • веб-проект "Росія заплатить" https://damaged.in.ua, де збирають дані для оцінки розміру збитків;
  • Міжурядова платформа https://humanrights.gov.ua/, на якій можна залишити інформацію про порушення прав людини російськими загарбниками, долучивши докази: фото, відео, документи, інформацію про свідків, жертв подій.

Звідки візьмуть кошти на компенсацію

На початку осені міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що Україна вимагатиме від Росії 300 мільярдів доларів репарацій. Також він зазначив, що наша держава має намір домогтися на засіданні Генеральної Асамблеї ООН ухвалення резолюції, що передбачатиме створення міжнародного механізму відшкодування збитків.