Перейменування харківського театру Пушкіна винесуть на обговорення. На сесії Харківської обласної ради, яка відбулася 3 грудня, депутати не змогли ухвалити рішення про зміну назви театру.

Перейменувати Харківський академічний драматичний театр імені О. С. Пушкіна пропонує театральний колектив та, зокрема, режисер Ольга Турутя-Прасолова. З назви хочуть вилучити слова “російська” та “імені А.С. Пушкіна”. Після початку повномасштабної російської агресії в Україні розпочалася тотальна дерусифікація. З найменувань вулиць, проспектів, бульварів, шкіл, театрів вилучається все, що може бути пов'язане з географією, історією та культурою Росії. У Харкові вже демонтували пам'ятник Олександру Пушкіну.

На сесії Харківської обласної ради у вересні цього року вже була спроба змінити назву драматичного театру. Але відповідний проект рішення не набрав більшості голосів.

Спроба номер два також виявилася безрезультативною. Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко на сесії повідомила про звернення громадської організації “Кругозір”. Мотивація”, яка запропонувала провести громадські слухання щодо перейменування театру. Якщо це звернення не взяти до уваги, то за версією голови облради, рішення про перейменування театру може бути оскаржене в судах. Тетяна Єгорова-Луценко заявила, що дала доручення профільним комісіям запросити до обговорення громадськість та працівників закладу, а їхню зустріч організувати саме у стінах театру.

Декілька депутатів все ж таки зажадали внести проект рішення про зміну назви театру до порядку денного. Однак під час голосування ці депутати не отримали підтримки більшості.

Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що до пушкінської теми обов'язково повернуться на найближчій сесії за два тижні. Цього року, вважає голова облради, театр слід перейменувати.

“До кінця року має бути закрито питання перейменування театру Пушкіна… Не можна, звичайно, впливати. Але рішення має бути затверджено вірним: без "російського" і без "Пушкіна". Це моя особиста думка“, - заявила Єгорова-Луценка.