У Харкові з продажу вилучають небезпечну рибу – тунця, у якому виявили алерген. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

У тунці, який експортувався з Іспанії (експортер: Frime S.A.U., Spain) було виявлено гістамін. Він може викликати сильну алергічну реакцію. Риба - дуже корисний продукт, у якому є білки, вітаміни, мінеральні солі та поліненасичені жирні кислоти. Але водночас риба входить до топ-14 найсильніших харчових алергенів. Якщо рибу не зберігати у належних умовах, у ній утворюються продукти розкладання: органічні кислоти, альдегіди, кетони, спирти, сульфіди та біогенні аміни – інакше гістаміни. Як зазначають вчені Університету Терамо в Італії, тунець - найнебезпечніша риба в цьому плані, тому що тунець хижак: він отримує додатковий гістамін, коли харчується іншими рибами.

Гістамін може діяти як нейромедіатор та судинорозширювальний засіб, викликаючи:

  • головну біль,
  • гіпотонію,
  • серцебиття,
  • напади астми,
  • набряки,
  • проблеми при ковтанні,
  • блювання,
  • діарею.

Також дія гістаміну може спричинити бронхоспазм, дихальний дистрес та шок як наслідок розширення судин.

"У разі виявлення зазначеного вантажу у зверненні оператори ринку зобов'язані звернутися до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області, на території яких зареєстровано потужність, або безпосередньо до Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області: gudpss@kh-consumer.gov.ua", - зазначають в управлінні.

Харків'янам варто бути уважнішими також з італійськими сосисками та сиром. На полиці магазинів могли потрапити ці продукти, у яких знайшли бактерії, які стали причиною лістериозу.