На Харківщині в окупації залишаються 77 населених пунктів. Як повідомила прес-секретар голови Харківської ОВ Олена Шаповал, ці дані відповідають становищу на фронті на 5 жовтня.

Війська РФ контролюють ще 4,4% від загальної кількості населених пунктів Харківщини. В окупації – населені пункти Дворічанської, Куп'янської, Курилівської та Петропавлівської громад Куп'янського району.

Частину Харківської області – Куп'янський район, деякі громади Харківського та Ізюмського районів – було окуповано у перші тижні повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України. Близько півроку значна частина регіону перебувала під контролем військ РФ.

6 вересня 2022 року ЗСУ розпочали наступальну операцію, під час якої за кілька днів було звільнено практично всі раніше втрачені території в області. Наступ сповільнився межі річки Оскол, яку війська РФ використовували як природний оборонний рубіж. Але створені плацдарми на східному березі Оскола дозволили продовжити просування ЗСУ. 3 та 4 жовтня надійшли повідомлення про звільнення селища Борової та двох сіл Борівської громади. За даними заступника керівника ОПУ Кирила Тимошенко, всього в Харківській області ЗСУ звільнили 483 населені пункти.

Успіхи українських сил оборони у районі Борової та взяття стратегічно важливого міста Лиман у сусідній Донецькій області дають підстави вважати, що повне звільнення Харківщини є лише питанням часу.