Рішення не зміцнювати вразливі лінії фронту в Куп'янську і Лимані майже напевно належало Володимиру Путіну, а не військовому командуванню РФ. Таку думку висловили експерти Інституту вивчення війни (ISW).

В Інституті припускають, що Путін набагато більше піклується про утримання стратегічної території Херсонської та Запорізької областей, ніж про Луганську область.

Українські війська завдали Росії ще однієї значної поразки і звільнили Лиман 1 жовтня. Міністерство оборони Росії оголосило про відведення російських військ з Лиману на "більш вигідні позиції". Як відзначають експерти ISW, російський інформаційний простір, що складається з кремлівських пропагандистів, експертів і військових блогерів, пояснив цю поразку як результат нездатності російського військового командування своєчасно направити підкріплення. Російські коментатори в переважній більшості сподіваються, що мобілізація збере достатньо сил для відновлення наступальних операцій. Чеченський лідер Рамзан Кадиров закликав Росію продовжувати боротьбу за "звільнення" чотирьох анексованих територій всіма доступними засобами, включаючи ядерну зброю малої потужності.

Аналітики Інституту вивчення війни зазначають: поразка під Лиманом також вказує на те, що президент Росії Володимир Путін, який, як повідомляється, здійснював управління російськими командирами на місцях, знижує пріоритет захисту Луганської області на користь утримання окупованих територій на півдні України.

Українські та російські джерела послідовно вказують на те, що російські війська зміцнюють позиції в Херсонській і Запорізькій областях, незважаючи на недавній крах фронту Харків - Ізюм і навіть коли впали російські позиції навколо Лиману.

"Рішення не зміцнювати вразливі лінії фронту в Куп'янську або Лимані майже напевно належало Путіну, а не військовому командуванню. Імовірно, він набагато більше піклується про утримання стратегічної території Херсонської та Запорізької областей, ніж про Луганську область", - йдеться в ISW.