Євгена Мураєва судитимуть за державну зраду та інформаційно-підривну діяльність. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Євген Мураєв - уродженець Змієва (Харківська область), депутат Верховної Ради VII скликання і VIII скликань, депутат Харківської облради двох скликань. Колишній член Партії регіонів і колишній голова політичної ради партії "За життя". Лідер партії "НАШІ", діяльність якої заборонив суд. Був кандидатом у президенти України на виборах 2019 року, але зняв свою кандидатуру на користь Олександра Вілкула.

За даними слідства, Мураєв сприяв агресору у численних спробах дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні напередодні повномасштабного вторгнення РФ. Він задіяв власний медіаресурс для подачі викривленої інформації про внутрішню ситуацію у країні. У виступах та інтерв’ю він заявляв, що в Україні йде "культурна війна та переслідуються інакомислячі", пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності України. Його публікації та відеозаписи активно поширювалися пропагандистами в соцмережах й були доступними необмеженій кількості користувачів.

У зв’язку з цим на початку лютого 2022 року проти телеканалу Мураєва було запроваджено санкції РНБО.

Крім того, екснардеп переконував свою аудиторію у помилковості та недоцільності теперішнього зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України, орієнтованого на євроінтеграцію та вступ до НАТО.

За висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, його виступи та інтерв’ю були антиукраїнськими, завдали шкоди інформаційній безпеці України, є формою підривної діяльності проти України та  сприяють РФ.

За данними СБУ, восени 2022 року під час обшуків за місцями проживання та в офісах Мураєва у Києві фахівці виявили готівку в російських рублях, зброю, а також комп’ютерну техніку і мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Йому інкриміновано державну зраду, ведення інформаційно-підривної діяльності проти України та вчинення умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності, розпалювання національної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України). Екснардепузагрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.