Силовики повідомили про підозру в державній зраді колишньому народному депутату з Харкова Євгену Мураєву. Крім держзради, екснардепа також підозрюють у порушенні рівноправності громадян, повідомили в Службі безпеки України.

Євген Мураєв - уродженець Змієва (Харківська область), депутат Верховної Ради VII скликання і VIII скликань, депутат Харківської облради двох скликань. Колишній член Партії регіонів і колишній голова політичної ради партії "За життя". Лідер партії "НАШІ", діяльність якої заборонив суд. Був кандидатом у президенти України на виборах 2019 року, але зняв свою кандидатуру на користь Олександра Вілкула.

За даними слідства, Мураєв використовував телеканал "Наш", що належав йому, для поширення російської пропаганди в Україні, щоб маніпулювати громадською думкою українців в інтересах РФ.

У СБУ зазначили, що "Наш" випускав в ефір викривлену інформацію про ситуацію в Україні та її сприйняття на міжнародній арені, через що на початку лютого 2022 року проти телеканала ввели санкції РНБО.

Восени 2022 року силовики провели обшуки вдома і в офісах Мураєва, де знайшли російські рублі, зброю, комп'ютерну техніку та мобільні телефони з доказами незаконних дій.

Після низки експертиз вдалося підтвердити факти діяльності Мураєва проти державної безпеки України. Слідчі повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Екснардепу загрожує до 15 років позбавлення волі.