До суду скеровано обвинувальний акт щодо голови села однієї з територіальних громад Красноградського району, яка здавала росіянам бійців ЗСУ та патріотів. Про це повідомили в обласній прокуратурі.

За інформацією SQ, ідеться про голову Наталинської ОТГ Олену Третяк. Наталинська громада жодного дня не була в окупації та перебуває в глибокому тилу. Загалом Красноградський район вважається благополучним: він не входить до складеного Мінреінтеграції списку громад, які перебувають у районі проведення активних бойових дій.

За даними слідства, 49-річна жінка почала співпрацювати з представниками російських спецслужб.

Чиновниця склала список під назвою "Шкідники", до якого вносила жителів Красноградського району, які активно висловлювали проукраїнську позицію. За завданням російських кураторів жінка збирала і передавала їм інформацію про бійців ЗСУ, розташування бомбосховищ і укриттів, військкоматів, відділів поліції на території Красноградського району та будівель органів влади.

Жінку затримали наприкінці січня. Їй інкримінують факт державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Наразі вона перебуває під вартою і тимчасово відсторонена від посади.

За держзраду їй загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне тюремне ув'язнення. 

Раніше в держзраді підозрювали голову Козачієлопанського старостату в Харківській області, проте пізніше обвинувачення було знято. Голова Козачої Лопані Людмила Вакуленко під час окупації отримувала завдання від росіян, але повідомляла про це в правоохоронні органи України, і завдання окупантів не виконувала. Справу було закрито Дергачівським районним судом.

8a3ec9763fd17d74dda6c