З голови Козачєлопанського старостата на Харківщині зняли звинувачення у держзраді. Про це повідомили у прокуратурі.

Справа була закрита Дергачівським районним судом, тому що голова Козачої Лопані під час окупації "отримала завдання від російських військ, але повідомила про це в правоохоронні органи України і завдання окупантів не виконувала".

Підозру в держзраді старості Козачої Лопані Людмилі Вакуленко заочно оголосили у травні минулого року. Тоді правоохоронці підозрювали жінку у співпраці з ворогом, зокрема, в налагодженні постачання російської гуманітарної допомоги та вербуванні людей для роботи на окупантів. Вона з'являлася на російських пропагандистських каналах разом із окупаційною владою (на фото).

Після звільнення Козачої Лопані у вересні 2022 року слідчі отримали інформацію про те, що, перебуваючи в окупації, чиновниця передавала інформацію ЗСУ та поліції.

Людина може бути звільнена від кримінальної відповідальності у справі про держзраду, якщо вона добровільно заявила органам державної влади України про отримане завдання від окупантів і не виконала це завдання. За інформацією спікера Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, з початку вторгнення РФ всього було закрито 12 кримінальних проваджень за ч.3 ст. 111 КК. У деяких справах рішення ще ухвалюються.

За 11 місяців 2022 року підозру у державній зраді отримали у Харківській області отримали 177 осіб, а у колабораційній діяльності – 217. Ці цифри – не підсумкові, оскільки співробітники поліції, прокуратури та СБУ продовжують виявляти ймовірних зрадників та колаборантів. Проте винним чи ні у держзраді може визнати лише суд.