За відмову від співпраці росіяни тримали у полоні та морили голодом вчительку української мови з Харківської області. Про це журналістам розповіла сама постраждала директор Іванівського ліцею Лідія Тільна.

За її словами, з окупантами погодилися працювати троє вчителів із Іванівки Чугуївського району, решта відмовилася.

Сама Лідія з окупації намагалася виїхати до Харкова. Її затримали на одному із російських блокпостів. Жінці одягли на голову мішок і відвезли, як потім з'ясувалося, до Вовчанська.

"Мене вивезли далеко, людей не було. Наказали стати на коліна, я кажу: "Люди добрі, побійтеся Бога! Що ви робите, я все-таки жінка, мені більше 60 років". На мене стовбури наставляли, говорили: "Яку інформацію, с*ка, везеш до Харкова?" Один направив пістолет до скроні: "Хочеш смерті? "Я говорю: "Вже нічого не хочу, вбивайте мене тут, на моїй українській землі", - розповіла Лідія.

Їй наказали сидіти у підвалі.

"Мене штовхнули, як собаку, говорю їм: "У вас матері є? Це ви так із жінками поводитеся?” - згадує вчителька.

Без їжі та води Лідія провела п'ять днів. Потім її перевели до спільної жіночої камери. Знесиленій жінці допомогли співкамерниці, одна з яких також виявилася директором школи.

"Хотіли порвати диплом вчителя української мови. Я говорю: "Рвіте. Все одно я своє вже відпрацювала". Сережки з вух зірвали. Я сказала, що це мамина пам'ять. Тоді один віддав мені мамині сережки", - поділилася вчителька.

На заводі у Вовчанську, який росіяни переробили під тортури, Лідія Тільна провела 19 днів. Всю окупацію вона зберігала український прапор України як "своє золото".

Жителі окупованих територій зазнавали жорстоких тортур та знущань з боку росіян. У катівні або "на підвал" можна було потрапити просто за те, що комусь не подобалося, як ти живеш чи допустивши найменше порушення. Наприклад, мешканець села Ковшарівка поблизу Куп'янська потрапляв у катівні двічі. Наприкінці червня його взяли за порушення комендантської години. Зазвичай за це довго не тримали, змушували виконати будь-які роботи та відпускали. Але чоловіка під час затримання сильно побили. А у Козачій Лопані окупанти створили "Народну міліцію", у підвалі будівлі якої знущалися з мирних жителів.