Колишня чиновниця ХОВА та два депутати торгували місцями в системі "Шлях". За цією програмою за кордон можуть виїжджати водії-волонтери, які доставляють в Україну гуманітарку або вантажі для ЗСУ.

За даними Офісу генпрокурора, організована група займалася незаконним переправленням осіб через державний кордон. Із 22 лютого 2024 року, після початку повномасштабного вторгнення РФ, за межі України заборонили виїжджати чоловікам віком від 18 до 60 років, придатним до військової служби. 

До складу організованої групи входили п'ятеро осіб, троє - з Харківської області:

  • депутат Харківської райради;
  • голова однієї з райадміністрацій Харкова, який також є депутатом Харківської міськради;
  • колишня керівниця апарату Харківської обласної військової адміністрації.

Вони залучили до своєї протиправної діяльності волонтерів та функціонерів однієї з благодійних організацій.

Кожен з учасників групи виконував свою роль. Депутат райради, який також керував однією з благодійних організацій, розробив механізм переправлення чоловіків за кордон. У 2022-2023 роках учасники організованої групи направляли від імені благодійної організації листи-запити до ХОВА з проханням погодити дозвіл на виїзд за кордон псевдоволонтера. ХОВА давала своє погодження. Дані чоловіків вносилися в "Шлях".

Вартість таких послуг становила близько 60 000 грн.

Слідством встановлено 19 псевдоволонтерів, які впродовж 2022-2023 років перетнули кордон і досі не повернулися в Україну. 

Підозру учасникам групи висунули за ч. 3 ст. 332 КК України. Їм загрожує від 7 до 9 років позбавлення волі.

За власною інформацією SQ, експосадовець ХОВА, про яку йдеться, - це Вікторія Белявцева. Її вже підозрюють у підробці документів при постачанні гуманітарки та розкраданні понад 15 мільйонів гривень.