Харків'янин навів артилерію на величезну колону російської техніки, що рухалася на місто. Про подвиг хлопця розповів Newsroom.

Це сталося 2 березня 2022 року. Співробітник облавтодору Ілля мав доступ до трансляції із камер відеоспостереження, що стояли на дорогах області. На кадрах він побачив 20-кілометрову колону військ РФ, яка їхала у напрямку Харкова з боку Білгородської області. Ілля вирушив на найближчий блокпост у Харкові та передав координати противника та відеодокази бійцям тероборони.

Військовослужбовець Олексій, який зустрів Іллю на блокпості, розповів, що про колону бійці не знали. Тероборонівці зв'язалися із артилеристами.

Через деякий час окупанти помітили камеру та повалили стовп, на якій вона була встановлена. Але їхні координати вже були у ЗСУ.

Артилерія двох українських бригад обстрілювала російські війська три години. Наступ на Харків було зупинено.

Якби колона дійшли до міста, вона могла б прорвати оборону, вважає військовослужбовець Олексій. За його оцінкою, Ілля врятував Харків.

Цьому хлопцеві – 26 років. Він – переселенець із Донецька. Покинув рідне місто ще 2014 року. Спочатку поїхав до Львова, але через два з половиною місяці вирішив перебратися до Харкова. Тут молодик закінчив вуз, почав працювати.

Сам Ілля себе героєм не вважає: каже, що всю роботу виконали артилеристи, а він просто трохи допоміг і впевнений, що на його місці так зробив би кожен.

Сьогодні вже війська РФ будують протитанкові укріплення у Білгородській області. За оцінкою командира 127-ї бригади Сил територіальної оборони Романа Грищенка, ймовірність нового наступу на Харків невисока. Якщо противник розпочне рух на місто, то його буде відкинуто.