У Харкові почали міняти радянські сирени. Міжнародний комітет Червоного Хреста передав місту та області 50 нових систем оповіщення, повідомляє “Суспільне”.

Директор обласного Департаменту цивільного захисту Іван Сокіл розповів, що у Харкові вже встановили 40 керівних блоків. Пізніше інженери замінять і самі сирени у місті та області.

Інженер Юрій Кальян розповів, що старі блоки управління було виготовлено ще у минулому столітті. Морально та фізично ця система застаріла.

У новій системі керування використовується хмарна технологія – між сервером і блоком більше немає апаратури. Керувати нею можна дистанційно за допомогою мобільного зв'язку та GPS. У разі відсутності мобільної мережі, ці системи можна буде включати вручну.

"Значна частина сирен піде на місто Харків, щоб оновити системи оповіщення в районах, що зазнали найбільшого обстрілу. Це Салтівка, район ХТЗ, Індустріальний район", - повідомив Сокіл.

На початку повномасштабного вторгнення обласна влада з'ясувала, що не всі сирени справні. Влітку, коли Харків та область зазнавали масованих обстрілів, сирени покривали 70% території регіону.