Адміністратора телеграм-каналу, у якому повідомлялося про вручення повісток у Харкові, засудили до 5-ти років позбавлення волі з випробувальним терміном на два роки. Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі з посиланням на вирок Фрунзенського районного суду Харкова від 26 жовтня.

За даними ХАЦ, засуджений - це харків'янин П., який працював інженером на комунальному підприємстві "Теплові мережі".

Його звинувачували в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

За даними слідства, П. познайомився з харків'янином, який створив телеграм-канал і бот, у якому була інформація, де в Харкові роздають повістки. У каналі було 123 тисячі підписників. У його описі було зазначено, що підписники можуть самі надсилати інформацію про те, де в місті ходять військкоми.

П. почав адмініструвати канал із січня 2023 року. За це йому обіцяли платити гроші. Він розміщував інформацію з фото про видачу повісток у Солоницівці, біля виходу зі станцій метро "Тракторний завод", "Студентська", "Турбоатом", "Армійська", "Київська", "Майдан Конституції"; біля супермаркету "Рост" на Київській, на авторинку "Барабашово" тощо.

Чоловік у суді повністю визнав свою провину.

З 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан. Усі чоловіки віком від 18 до 60 років придатні за станом здоров'я можуть бути мобілізовані на військову службу. 

У Харківському ТЦК повідомляли, що воєнкоми можуть роздавати повістки в Харкові не тільки за місцем прописки військовозобов'язаного, а й на вулиці, у торговельному центрі, магазині, аптеці, на роботі, на блокпосту та інших місцях. Закон не визначає конкретне місце вручення повісток. Після вручення повістки військовозобов'язаний має з'явитися в ТЦК.

Також у ТЦК заявляли, що не слід брати повістки у людей у балаклавах. Співробітники ТЦК не надягають балаклави під час вручення повісток. Вони зобов'язані пред'являти свої документи.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляв, що через застосунок "Дія" повістки розсилати не будуть. Але запустять смарт-мобілізацію, яка дасть змогу добровольцям самостійно обрати собі військову спеціальність і підрозділ.