Воєнкоми можуть роздавати повістки будь-де – не лише за місцем прописки військовозобов’язаного, але й на вулиці чи в торговому центрі. На цьому сьогодні під час брифінгу ще раз наголосив військовий комісар Харківського обласного територіального центру комплектування полковника Володимир Арап.

Нижче – головні тези з його виступу

Де можуть вручити повістку

На вулиці, в торговому центрі, в магазині, в аптеці, на роботі, на блокпосту – де завгодно. На сьогодні жодним законом не визначене конкретне місце вручення повісток.

Після вручення повістки військовозобов’язаний має прийти до центру комплектування, від якого йому вручили повістку, або до того ТЦК, де він перебуває на обліку. Далі будуть уточнювати його облікові дані.

Воєнком додав, що у невеликих населених пунктах про прибуття нових  військовозобов’язаних повідомляють представники сільради або керівники громад.

Кому можуть вручити повістку

Отримати повістку і піти служити можуть зараз у тому числі люди, які не мають досвіду військової служби, - водії, лікарі, бухгалтери. Їх направляють на навчання.

Люди, які мають інвалідність або інші захворювання, теж за бажанням можуть піти служити. Для таких чоловіків діє інший порядок призову: вони можуть піти до військкомату за місцем проживання або шукати частину, у якій погодяться їх взяти.

Чи можуть воєнкоми заходити додому?

Ні, не можуть – ані самостійно, ані у супроводі представників Нацполіції. На те щоб потрапити всередину квартири або на територію приватного будинку – потрібна згода власника.

Яка ситуація з уклоністами?

За останні два місяці на Харківщині до адмінвідповідальності притягнули близько 600 чоловіків, які отримали повістки, але не звернулися до військкоматів. Не прийти можна лише з поважної причина – хвороба, переїзд, сімейні обставини. Дані про людей, які не з’явилися, передають до Нацполіції, і вона розшукує їх. Потім таких людей відправляють на медкомісію.

Якщо чоловік пройшов медкомісію, отримав повістку на відправку і не прийшов – за це загрожує вже кримінальна відповідальність: до п’яти років позбавлення волі.