У Харкові повістки військовозобов'язаним вручатимуть незалежно від їх місця обліку та реєстрації. Відповідну постанову №318 прийняв Кабмін 7 квітня 2023 року.

Згідно з постановою, тепер працівники військкоматів можуть вручати повістки (за винятком військовозобов'язаних і резервістів СБУ і Служби зовнішньої розвідки):

  • на військову службу за призовом особам офіцерського складу;
  • на військову службу за призовом особам з числа резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку).

Крім того, уряд звільнив територіальні центри комплектування від завдань займатися підготовкою і веденням територіальної оборони.

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Мобілізації підлягають всі чоловіки від 18 до 60 років, придатні по здоров'ю до служби.

Воєнкоми можуть роздавати повістки в Харкові де завгодно - не тільки за місцем прописки військовозобов'язаного, а й на вулиці або в торговому центрі. Отримати повістку і піти служити можуть зараз в тому числі люди, які не мають досвіду військової служби, - водії, лікарі, бухгалтери. Їх направляють на навчання.

Якщо на вулиці вручає повістку людина в балаклаві, варто вимагати зняти балаклаву і пред'явити документи.

Через додаток "Дія" повістки розсилати не будуть. Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що це питання навіть не опрацьовувалося.

Як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, сьогодні необхідності в новій хвилі мобілізації немає. Міністр зазначив, що з компенсацією втрат, які Україна несе у війні, Генштаб продовжує справлятися "в спокійному, поступовому темпі", і брак живої сили ЗСУ не відчувають.