В Україні хочуть запустити смарт-мобілізацію, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю "РБК-Україна".

Передбачається, що доброволець зможе самостійно обрати військову спеціальність.

Пілотний проєкт планують запустити через місяць-два за спеціальностями, які задіяні в підрозділах дронів. Насамперед - це оператор дронів, але можуть бути й інші спеціальності - сапери, водії тощо.

Міністр розповів, що людина зможе отримати інформацію про підрозділ, обов'язки, ризики, умови навчання. Йти до військкомату буде не потрібно. Чоловік пройде онлайн-тест, потім прийде для спілкування з рекрутерами. Якщо людина подасть заявку, пройде рекрутерів, тестування і навчання, то вона точно має потрапити на обрану нею спеціальність. 

За словами Федорова, після запуску смарт-мобілізації можна буде побачити, скільки громадян України хочуть мобілізуватися самостійно, як вони проходитимуть відбір, як вони після цього служитимуть і наскільки будуть вмотивовані.

Після цього смарт-мобілізацію можуть запустити за іншими спеціальностями.

"Є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або обіймати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує професійна людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя, і він матиме точну якісну ситуаційну обізнаність, для нього моє життя - це найголовніше, і він буде про нього дбати, - і в мене буде довіра до цього керівника", - заявив Федоров.

Також міністр наголосив, що повістки в застосунку "Дія" розсилати не будуть. Також не передбачається блокування банківських рахунків людини, якщо вона не з'явилася в ТЦК за повісткою.