Підприємство "Чугуївський Агротехсервіс" у селі Гракове Харківської області, яке до війни займалося вирощуванням зернових, бобових культур і насіння олійних культур, після окупації залишилося без техніки та складів, а його поля - заміновані. Директор підприємства Сергій Горлачов зміг потрапити сюди тільки після звільнення села, пише "Слобідський край".

Гракове розташоване за 20 км від Чугуєва на березі річки Гнилиця. З початком російського вторгнення село опинилося в окупації. Звільнили його у вересні 2022 року.

За час окупації російські військові облаштували на території "Чугуївський Агротехсервіс" їдальню, блокпости, зберігали тут свої боєприпаси. Територія підприємства була всипана боєприпасами та мінами, всюди лежали гори сміття.

Крім того, всі будівлі були пошкоджені "прильотами", а техніку - знищено та викрадено. Те, що росіяни не змогли вкрасти, то розбирали на запчастини та знищували. Серед знищеної техніки - телескопічний навантажувач, екскаватор-навантажувач, зерновий контейнеровоз, і тільки ця втрата завдала збитків на суму понад 5 млн гривень.

За час окупації згоріло 1,5 тисячі тонн насіння. Частину врожаю аграрії не змогли зібрати через заміновані поля. Збитки від загибелі посівів озимих культур під урожай 2022 року оцінюють майже в 10 млн гривень.

Відновлювати підприємство, каже Сергій Горлачов, довелося самотужки. Почали з розчищення бур'янів, після - прибирали міни та розтяжки. Також відновлюють склади для зберігання зерна.

Підприємство передало документи на відшкодування збитків, однак жодної допомоги аграрії поки що не отримали.