У Студенокському старостинському окрузі Оскільської громади Ізюмського району з 1130 житлових будинків 240 зруйновано повністю. Як пише "Слобідський край", це означає, що кожен п'ятий житель залишився без житла.

Однак люди повертаються навіть туди, де залишилася лише купа цегли.

Староста Сергій Кохан розповів, як Студенок і навколишні села виживали під час окупації.

За його словами, Ізюм і громади, що опинилися на лінії фронту, захищалися з перших днів повномасштабного вторгнення. Військові формування, місцева тероборона не один тиждень тримали фронт. Але 27 березня наша оборона була прорвана, і солдати РФ узяли в облогу села Яремівка та Пасіка. Намагаючись стримати просування ворога, українські військові підірвали Оскільську дамбу.

Мешканці цих двох населених пунктів опинилися в "мишоловці": з одного боку шлях був відрізаний через відсутність переправи, з іншого - дорогу перегородили росіяни і нікого не випускали.

"Люди змушені були економити на харчуванні і навіть голодували. Дійшло до того, що із засіків діставали старі механічні крупорушки і перемелювали зерно пшениці, жита, гороху. У хід йшло все, що являло собою їстівну цінність. У кого не було свого зерна, той шукав його в розбитих і випалених коморах сільгоспвиробників", - розповів староста.

На початку минулого літа люди відчули незначне полегшення: на городах зійшла перша зелень, з'явилися ранні овочі.

Першими українських захисників побачили саме в Яремівці та Пасіці. Було це 9 вересня 2022 року. Трьома-чотирма днями пізніше окупантів вигнали і зі Студенока.

У селі руйнувань різного ступеня зазнали 90% будинків. За програмою "єВідновлення" в окрузі вже опрацьовано 35 заяв, і тільки за останній місяць 10 осіб уже отримали кошти.