Фермер Михайло Орищенко з Балаклії намагається відновити зруйноване за час окупації господарство. До війни тут вирощували овочі та тюльпани, пише "Суспільне".

З початком російського вторгнення Михайло Орищенко вивіз сім'ю до Тернополя, а сам повернувся додому і вступив до лав тероборони. У цей час співробітники фермера намагалися збирати огірки в теплицях, а коли почалися вибухи, людей відпустили з роботи.

Коли росіяни окупували Балаклею, то вирішили "націоналізувати" підприємство, але без знання технологій не впоралися з управлінням виробництва. Тож ферму розграбували: техніку, каже Михайло Орищенко, знаходили в місцевих мешканців і біля штабу росіян. За час окупації росіяни також замінували поля біля підприємства. Збитки через російські обстріли та півроку окупації оцінили в 4 млн гривень.

Немає в господарстві й робітників: якщо до війни в полях у сезон працювали понад 150 осіб, то сьогодні - лише 20.

Для відновлення ферми Михайло Орищенко подавав заявки на участь у понад 15 грантах, але всюди отримував відмови. Тож роботу підприємства вирішили відновлювати власними силами: із 40 гектарів своїх полів розмінували близько 15. Також за рік вдалося відновити одну з пошкоджених теплиць.

У 2023 році на підприємстві зібрали перший після звільнення Балаклії врожай помідорів.

Нині на підприємстві готуються до нового тепличного сезону, який має розпочатися в грудні.