У Харкові вже відновили 135 будинків, які були розбиті обстрілами. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив мер Ігор Терехов.

Гроші на ремонт виділяються з державного та міського бюджетів, також допомагають міжнародні організації. Відновлення пошкоджених будівель продовжиться у 2023 році. Відремонтовані та нові будинки у місті мають бути обладнані бомбосховищами.

За даними мера, війська РФ обстрілами пошкодили близько 4,5 тис. будинків у Харкові. Без житла залишилося 150 тисяч городян. Близько 500 будинків зноситимуть, вони не підлягають відновленню. Більше половини таких будівель знаходиться на Північній Салтівці.

Також обстрілами пошкоджено 109 шкіл, 110 дитячих садків, 53 медустанови. Загальні збитки місту від війни в мерії попередньо оцінюють у 9 млрд дол.

Надалі місто може відновлюватися відповідно до нового Генерального плану, який створюється коштом сім'ї британського архітектора Нормана Фостера. Планом передбачено реконструкцію постраждалих від обстрілів будинків без розселення, а також нову забудову будинками на 6-7 поверхів з підземними паркінгами, автономними системами опалення та водопостачання, створення зелених зон, IT-кластера, університетських містечок. У мерії повідомили, що Генплан винесуть на загальноміське обговорення.

Норман Форстер – відомий британський архітектор. Він отримав популярність завдяки проектам офісних будівель. Деякі будинки, зведені за участю Форстера, вважаються пам'ятками архітектури.