Хоча ціни на яйця у Харківській області б'ють рекорди, у листопаді ситуація має стабілізуватися. Про це повідомив Маркіян Дмитрасевич, заступник міністра аграрної політики України.

За його словами, внутрішню продовольчу безпеку України повністю забезпечено, дефіциту не очікується. Головні причини подорожчання яєць – знищення птахофабрик у зоні бойових дій, скорочення виробництва яєць та сезонне зростання попиту та цін на комбікорми.

"Однак у листопаді ситуація має стабілізуватися. Так само – і з цінами на соняшникову олію. Аграрії зібрали достатній урожай соняшнику – менше, ніж у рекордний минулий рік, але для внутрішніх потреб країни точно вистачить. Якщо не говорити про загальну інфляцію та подорожчання логістики, зльоту цін на олію не буде", - зазначив Дмитрасевич.

Як розповів "Українському Радіо Харків" директор Державної дослідної станції птахівництва Національної академії аграрних наук України Олег Катеринич, влітку яйця традиційно дешевші, бо енергоносії дешевші порівняно із зимою, так само як і інгредієнти кормів, загальний комбікорм. Крім того, влітку на яйця нижчий попит.

"Восени попит на яйця значно зростає. Це навіть не 5-10%, а десь 20-30%. Минулого року в цей же час десяток яєць коштував десь 4,5-5 грн штука, тобто 45-47 грн за десяток. А загальне виробництво яєць скоротилося, думаю, на 20-30%, тому виробники можуть додатково збільшувати вартість. Ми бачимо, що енергоресурси подорожчали майже вдвічі, відповідно, логістика подорожчала. Кормові інгредієнти, тобто зернові, десь на рівні минулого року, але суттєво зросли компоненти, які одержують з-за кордону, це вітаміни, амінокислоти", - зазначив Катеринич.

За прогнозами спеціаліста, буде ще подорожчання у грудні. Домашні кури взимку можуть погано нестися. На спеціалізованих птахофабриках все автоматизовано, але головне, щоб були корми та енергія для опалення. А ось попит на картоплю, на відміну від яєць, у Харкові падає. Докладніше про ціни на "другий хліб" - у нашому матеріалі.