Сахновщинський район Харківської області перейменовує вулиці. Як повідомили у місцевій селищній раді, планується прибрати назви, пов'язані з російськими та радянськими діячами.

Зокрема, перейменують такі вулиці:

  • Менделєєва;
  • Островського;
  • Чернишевського;
  • Станіславського;
  • Сєрова.

До 9 листопада у громаді розглянуть пропозиції щодо перейменування, їх можна надсилати електронною поштою на адресу sahn_possovet@ukr.net.

Як зазначили у селищній раді, у пріоритеті вибору - назви, пов'язані з "корифеям науки і культури, чия визначна діяльність пов'язана із Сахновщинською громадою, Харківською областю та Україною".

Нові назви вулиць з'являться також у Ізюмі. Віце-мер міста з гуманітарних питань Володимир Мацокін розповів, що топонімічна комісія вже займається цим питанням.

За його словами, перейменування проводиться, щоб "амбітні інфраструктурні проекти розгорталися не на всяких там "червоно/революції/пушкінських/товстих/московських/пролетарських", а на вулицях Мазепи, Бандери, Коновальця, Шухевича, Стуса та героїв, які захищають незалежність України".

Мешканців Ізюму запросили взяти участь в обговоренні нових назв для міських вулиць.

Масові перейменування вулиць планують провести у Богодухівській, Красноградській та Краснокутській громадах нашого регіону. Мета цього - замінити всі назви, пов'язані з історією, географією, культурою РФ та Білорусі, а також з історією війни проти німецько-нацистських окупантів та з деякими святами - 1 Травня та 8 Березня.

А у Харкові пропонують перейменувати вулиці та проспекти на честь загиблих героїв війни. Харківська топонімічна група одержала десятки пропозицій нових назв. Докладніше про них - тут.