На Харківщині хочуть перейменувати ще десятки вулиць. Мова про Богодухів та прилеглі населені пункти. Як повідомили у Богодухівській міськраді, вибір нових назв віддадуть на відкуп місцевим мешканцям, які можуть стати учасниками опитувань.

Керівник спеціально створеної тематичної групи Рамаз Гамбарашвілі сформулював мотиваційну частину процесу:

"Необхідно раз і назавжди завершити процес дерусифікації, усунути ворожі топоніми з карти громади, тим самим припинити культурологічну пропаганду країни-агресора".

Листи зі своїми пропозиціями місцеві жителі можуть надсилати електронною поштою bogspp@ukr.net або принести у паперовій формі до приймальні міської ради чи старост. У міськраді спеціально попередили, що коментарі в соцмережах як пропозиції та побажання враховуватися не будуть.

Опитування триватиме до 31 жовтня. А до 10 листопада буде проведено рейтингове голосування щодо запропонованих назв. Результати голосування опублікують на сайті міської ради та на її офіційній сторінці у Facebook. Після цього проект рішення про перейменування буде надіслано на розгляд виконкому міськради.

Серед персон, чиї імена планують усунути з богодухівської топоніміки, – російські письменники, композитори, вчені, радянські космонавти, учасники війни проти нацистської Німеччини. Тільки вулиць, які носять ім'я першого космонавта планети Юрія Гагаріна, у громаді 37. Ще 22 вулиці та провулка названо на честь Пушкіна, 11 – на честь Горького.

Серед інших претендентів на перейменування – вулиці Лермонтова, Мічуріна, Чкалова, Ломоносова, Чехова, Маяковського, Гастелло, Матросова тощо.

Також планується перейменувати вулиці, пов'язані з 1 Травня та 8 Березня, які мають в Україні статус державних свят, а також ті, назви яких пов'язані з перемогою над нацистською Німеччиною: вулиці 30-річчя Перемоги, 40-річчя Перемоги, 9 Травня.

Повний перелік недерусифікованих топонімів – тут.

Аналогічний процес раніше був анонсований у Краснокутській громаді. Загалом на території Харківської області можуть перейменувати понад 2,5 тисячі вулиць, провулків, площ.