На Харківщині з'явиться ще один елеваторний комплекс. Про це повідомило підприємство KMZ Industries – Карлівський машинобудівний завод – яке виконує роботи.

Новий елеватор на базі старого току будують для фермерського господарства.

Наразі завершено електромонтажні та пусконалагоджувальні роботи, встановлено два силоси для зберігання зерна об'ємом 1340 кубометрів та транспортне обладнання. На об'єкті працюють сепаратор та зерносушарка.

Елеватори та зерносховища України – фундамент усього зернового ринку країни. В наш час елеватори - це багатофункціональні комплексні системи, спрямовані не тільки на зберігання, а й на сушіння, доопрацювання, калібрування зерна.

2022 року ситуація з урожаєм зернових у Харківській області була, м'яко кажучи, непростою. Аграрії збирали врожай під безперервними обстрілами окупантів. Через бойові дії та тимчасову окупацію територій Ізюмського, Куп'янського, частини Харківського та Чугуївського районів не засіяними залишалися 35% площ. У січні 2023 року в ХОВА розповіли, що за минулий рік аграрії намолотили 1,9 млн. тонн зерна. Це – 40% урожаю 2021 року.

Понад 1000 із 1300 підприємств сільськогосподарського сектору, які працювали в Харківській області до війни, зазнали якихось збитків, а п'ята частина поки що не функціонує взагалі. Серйозною проблемою стала замінованість територій. За інформацією обладміністрації, на Харківщині заміновано близько півмільйона гектарів сільськогосподарських земель, це приблизно 21% угідь.

Попри це регіону вдалося зібрати достатньо зерна, щоб навіть відправляти його на експорт. Україна є одним із найбільших експортерів зерна у світі. За даними Європейської комісії, на нашу країну припадає 10% світового ринку пшениці, 15% – кукурудзи, 13% – ячменю.