Руслан Щербань, син бізнесмена і народного депутата Євгена Щербаня, застреленого 1996 р., не може бути свідком у справі про вбивство свого батька. Про це 30 травня заявив журналістам Сергій Власенко, захисник екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Пан Руслан Щербань, як виявилося, сам був учасником убивства під час полювання. Отже, ця людина повністю залежна від Генеральної прокуратури. Це людина, яка буде давати будь-які показання тільки з одною метою - щоб самому не потрапити за грати", - заявив С.Власенко. "Я думаю, що людина, яка знаходиться в повній залежності від Генеральної прокуратури та 15 років мовчала про смерть свого батька, не може бути свідком у цій справі", - зазначив С.Власенко.

У той же час він підкреслив, що Р.Щербань жодного разу публічно не звинувачував Ю.Тимошенко в будь-яких протиправних діях. "Він говорив, що він щось десь від когось чув, що він використовує якісь припущення, щось допускає. Однак на прямі запитання журналістів, чи чув він щось особисто, він чітко відповідає "ні", - зазначив С.Власенко.

Він також підкреслив, що Р.Щербаня вже допитували під час розгляду цієї справи в суді в Луганську у 2003 р., і тоді він не назвав жодних прізвищ. За словами С.Власенка, вбивство Є.Щербаня було вигідним одній людині - чинному президентові Віктору Януковичу, "у якого почався стрімкий ріст політичної кар'єри відразу після вбивства Є.Щербаня, який впливав на розвиток Донецького регіону".

"Зверніть увагу на те, кому відійшло майно, що знаходилося у володінні у Є.Щербаня. Воно відійшло В.Януковичу і його бізнес-партнерам. Тому зараз В.Янукович намагається перекласти відповідальність за криваві розбірки початку і середини дев'яностих зі своїх плечей на чужі. Я думаю, йому це не вдасться", - заявив С.Власенко.

Довідка "SQ". Народний депутат і бізнесмен Є.Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 р. в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. У результаті отриманих поранень тоді померли Є.Щербань, його дружина, механік і борт-інженер літака.

У квітні 2003 р. Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення виконавця вбивства Вадима Болотських. Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька. Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

В середині травня перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура України за два тижні буде готова висунути Ю.Тимошенко звинувачення в причетності до організації вбивства Є.Щербаня. Як повідомив 30 травня генеральний прокурор України Віктор Пшонка, Ю.Тимошенко перебуває в статусі свідка у справі про вбивство Є.Щербаня.