Тимошенко грозит пожизненное заключение: Генпрокуратура закончила расследование дела Щербаня Генеральна прокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня. Екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко підозрюють у замовленні вбивства. Про це 18 січня, заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка на брифінгу, передав "Інтерфакс-Україна".

"Завершено розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня... Зібрані матеріали досудового розслідування, які свідчать про те, що Тимошенко дійсно замовила вбивство разом з Лазаренком (Павло Лазаренко - екс-прем'єр-міністр України - "SQ"). Матеріали кримінальної справи стосовно Лазаренка виділені в окреме кримінальне провадження", - заявив Пшонка.

За його словами, сьогодні група ГПУ намагалася вручити Тимошенко офіційний документ, але цього не вдалося зробити, тому документ переданий керівництву Качанівської колонії. Пшонка також зазначив, що Тимошенко вже ознайомлена з даним документом.

Генпрокурор підкреслив, що стаття, за якою підозрюється Тимошенко, передбачає довічне ув'язнення.

Пізніше сайт Генпрокуратури повідомив, що на думку слідства, між Тимошенко і Щербанем мав місце конфлікт бізнес-інтересів, пов'язаний з постачанням газу і ціною на нього. Саме тому Тимошенко, обіймаючи тоді посаду президента корпорації ЄЕСУ, спільно та за попередньою змовою з Лазаренком з корисливих мотивів замовила й організувала вбивство Щербаня. Слідством також встановлено, що, відповідно до попередньої домовленості, Лазаренко мав знайти виконавців вбивства, а Тимошенко оплачувала вчинення злочину за рахунок коштів, отриманих від підконтрольних фірм. З рахунків Тимошенко виконавцям злочину було перераховано 2 млн. 329 тис. доларів як плата за вбивство. Ще півмільйона доларів Лазаренка оплатив готівкою. Загальна сума замовлення сягала майже 3 млн. доларів. За словами Пшонки, є докази того, що Лазаренко особисто зустрічався з керівником організованої злочинної групи. Тимошенко також неодноразово зустрічалася з членами злочинного угруповання.

Крім цього, Пшонка повідомив, що справа із вбивства Щербаня об'єднана в одне провадження із справою з ЄЕСУ. Він додав, що Україна вже виплатила Росії 15 млн. грн. у справі ЄЕСУ.

Довідка "SQ". Народний депутат і бізнесмен Євген Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 р. в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. В результаті отриманих поранень тоді померли Щербань, його дружина, механік і борт-інженер літака. У квітні 2003 р. Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення виконавця вбивства Вадима Болотських.

Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність Тимошенко і Лазаренка до вбивства його батька. Тимошенко і Лазаренко категорично заперечують свою причетність до цього вбивства.

Тимошенко була засуджена за "газовою справою" до 7 років тюремного ув'язнення і відбуває термін у Качанівській колонії Харкова. З травня 2012 р. вона знаходиться на лікуванні в ЦКБ № 5.

Київський районний суд Харкова розглядає ще одну справу стосовно Тимошенко. Її звинувачують у покладанні боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" на держбюджет.