У здания мэрии проходит митинг в поддержку прекративших вещание телекомпанийМітинг на підтримку телекомпаній "АТН", "Фора" й "А/ТВК", які припинили мовлення, проходить біля будівлі Харківського міськвиконкому. У мітингу беруть учаcть понад 100 осіб, серед яких - представники ІПГ "Прорвемося!", екологічної групи "Печеніги", Харківської правозахисної групи, Профспілки підприємців Харкова, партії "Громадянська позиція" та представники інших громадських організацій Харкова. Учасники акції прикріпили на одяг і рюкзаки написи "Хочу дивитися АТН".

Мітингувальники виступають за свободу слова і домагаються того, щоб харківські канали, які припинили мовлення, почали знову виходити в ефір.

Як зазначив голова громадської організації "Ми - харків'яни" Юрій Кальченко, за закриттям телеканалів стоїть комерційний інтерес. "Мета закриття каналів - зміна їхнього керівництва. Крім того, керівництво цих телекомпаній має звернутися до суду за наклеп на їхню адресу від директора компанії - телекомунікаційного оператора "Українські цифрові комунікації" (УЦК) Максима Цзяня, який піддав сумніву охайність ведення господарської діяльності цих каналів", - підкреслив Ю.Кальченко.

Представник Харківської правозахисної групи Борис Захаров заявив, що сформована ситуація із закриттям каналів - це не господарський конфлікт між власниками каналів, як стверджує міська влада. "На канали тиснуть чиновники, санепідемстанція. І немає сумніву, що закриття цих телеканалів - це політична справа", - підкреслив Б.Захаров.

За його словами, таким чином місцева влада "підклала свиню центральній владі", яку тепер можуть звинуватити в порушенні свободи слова. "Є надія, що центральна влада змусить місцеву вжити заходів, щоб канали відновили свою роботу", - додав правозахисник.

Як повідомив представник групи "Прорвемося!" Сергій Четвериков, сьогодні о 17.00 на площі Свободи розпочнеться мітинг на підтримку свободи слова в Харкові, який триватиме до 20.00.

Довідка "SQ". 13 вересня колектив АТН у відкритому листі колективу до президента України Віктора Януковича звинуватив міського голову Геннадія Кернеса в "безпрецедентному тиску" і зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Зараз новини АТН виходять в інтернеті та на радіо "Нова хвиля".

14 вересня з ефіру зник канал "А/ТВК". Гендиректор каналу Олена Баранник заявила, що жодна людина з ТОВ "Українські цифрові комунікації" (відповідає за передачу сигналу - "SQ") "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". Директор УЦК Максим Цзян пояснив відключення телеканалу проблемами з документами.

Харківський телеканал "Фора" спочатку скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене. М.Цзян заявив про те, що у каналу є заборгованість - понад 36,6 тис.грн. - і теж проблеми з договором.