Конкурс на створення проекту пам'ятника до Дня Незалежності, який планується встановити на площі Конституції, буде закритим. Про це 27 квітня під час засідання виконкому Харківської міськради повідомив головний архітектор міста Сергій Чечельницький. За його словами, конкурс проводиться на благодійних засадах і не передбачає для переможців матеріальної винагороди, тому він і буде закритим.

Як зазначив С.Чечельницький, у Спілці художників сформували сім команд скульпторів, які готують проект майбутнього пам'ятника. "Проекти повинні бути надані до 15 червня. Після чого протягом двох тижнів журі визначить переможця. Кращий проект буде оприлюднений 1 липня в Будинку архітектора", - підкреслив С.Чечельницький.

За інформацією офіційного сайту Харківської міськради, С.Чечельницький повідомив, що пам'ятник Незалежності України буде встановлений уже на реконструйованій площі Конституції. "У місті планується реконструкція кількох площ, у т.ч. площ Конституції і Рози Люксембург. У зв'язку з тим, що планується дещо змінити транспортну схему на площі Р.Люксембург, пам'ятник, який там встановлений з нагоди 10-річчя незалежності України, найімовірніше, буде демонтований", - зазначив С.Чечельницький.

Головна умова, поставлена перед скульпторами, - новий пам'ятник має вписатися в оновлений вигляд пл. Конституції. "Ми не обмежуємо авторів і не ставимо умову, якою має бути, наприклад, його висота. Він просто повинен вписатися в це місце", - заявив С.Чечельницький.

За його словами, роботи з установки пам'ятника повинні бути завершені до Євро-2012, і саме через стислі терміни було прийняте рішення про закритий конкурс: це дозволить значно скоротити процедуру відбору ескізів. "Важливо також те, що всі скульптори - учасники конкурсу в змозі самі зробити цей пам'ятник, оскільки часто архітектори пропонують гарні ідеї, але їх потім вкрай складно реалізувати. А в даному випадку будь-який скульптор у разі перемоги зможе зробити пам'ятник сам. Думаю, нагородою за перемогу в конкурсі ескізів буде якраз замовлення на виготовлення цього пам'ятника", - зазначив С.Чечельницький.

Довідка "SQ". Як заявив 25 лютого харківський міський голова Геннадій Кернес, пам'ятник більшовикам-героям Громадянської війни, стоїть на пл.Конституції в Харкові, з цієї площі перенесуть і встановлять біля Палацу культури ХТЗ.

У 2007 р. тоді харківський міський голова Михайло Добкін заявив, що пл.Конституції перетворилася на розворотне коло маршрутних таксі, де люди стоять на зупинках, чекаючи автобуса. "Ця площа, як і пл.Свободи, повинна потрапити в туристичні маршрути Харкова", - заявив М.Добкін. За його словами, на самій площі можуть розміститися певні символи міста, зокрема, нова будівлю Харківської міськради, ратуша - вежа, з якої можна буде оглядати центральну частину Харкова. Нова галерея сучасного мистецтва могла б закрити тильну частину історичного музею.

Як заявив у тому ж році головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, на пл.Конституції планується звести оглядову вежу і побудувати підземний торговельно-розважальний центр з виставковим залом та мережею кінотеатрів.

23 травня в Харкові проведуть громадські слухання з приводу реконструкції пл. Конституції. Участь у них візьмуть представники управління Держкомзему у Харкові, управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації, Харківської міської санітарно-епідеміологічної станції, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, управління містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації, а також члени Національної спілки архітекторів України.