Харківська міськрада затвердила містобудівне обгрунтування реконструкції пл.Конституції. Рішення було прийняте сьогодні, 25 травня, на засіданні виконкому міськради. Рішення виконкому дозволяє почати розробку проектно-кошторисної документації і приступити до реконструкції площі.

За словами заступника директора Департаменту будівництва і дорожнього господарства міськради Володимира Рибакова, всі дозволи від Держкомзему і Управління охорони природних ресурсів на реконструкцію площі вже отримані. У тому числі отриманий дозвіл Міністерства культури на перенесення монумента на честь проголошення радянської влади в України.

За словами автора проекту реконструкції площі, директора ТОВ "Ароф" (Харків) Тетяни Поливанової, місце, яке займав постамент пам'ятника, буде викладене гранітом, буде реконструйоване дорожнє покриття. "Після реконструкції на площі стане більше місця для прогулянок, відкриється вид на ансамбль будівель Харківської єпархії, а також можна буде встановлювати новорічну ялинку. Будуть також реконструйовані прилеглі до площі будівлі, зокрема, будівля Харківського історичного музею. На будівлі консерваторії буде відновлена ​​ротонда з флагштоком і скульптурна композиція на даху будівлі", - зазначила Т.Поливанова.

Головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький відзначив, що в ході реконструкції вихід з Історичного музею буде влаштований на площу. Розробка проекту реконструкції будівлі займе 2-3 місяці.

За словами харківського міського голови Геннадій Кернеса, реконструкція площі - це тільки частина масштабної реконструкції центру Харкова. Буде також відновлено Бурсацький узвіз, кутовий будинок на вул.Римарській. На реконструкцію кутового будинку вже є проект і інвестор, який проведе роботи.

Довідка "SQ". На місці монумента на честь проголошення радянської влади в Україні на пл.Конституції встановлять нову скульптурну композицію, яку виберуть за підсумками оголошеного конкурсу. Пам'ятник демонтують за графіком протягом 52 днів: його розберуть, камені знімуть, пронумерують, щоб можна було все відновити. Прийняте рішення перенести пам'ятник на ХТЗ. Вартість робіт буде відома після 26 травня, коли буде складено план робіт.

Монумент на честь проголошення радянської влади на Україні виготовлений за ескізом С.Світлорусова з рожевого уральського граніту, висота - 18 м, був відкрито 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання.