Расследование дела о "милицейском канале наркотиков" завершено - прокурор ХарьковаСправа про організацію в Харкові "міліцейського каналу наркотиків" уже розслідувана і найближчим часом буде направлена до суду. Про це 25 серпня повідомив журналістам прокурор Харкова Євген Попович.

За його словами, у справі вісім обвинувачених, двоє з яких - колишні співробітники правоохоронних органів. Ще один співробітник правоохоронних органів проходить у справі як свідок. Деякі обвинувачені раніше судимі. "Обвинувачені у складі організованого злочинного угруповання скоїли 11 поставок партій макової соломки з Сумської обл. До Харкова. Одна з найбільших партій - 40 кг, усього було поставлено близько 200 кг макової соломки. Злочинці спеціалізувалися саме з макової соломки, хоча при вилученні у них виявили також 670 пігулок "екстазі", 10 тис. пігулок трамадолу, метадон", - заявив Є.Попович.

За його словами, у результаті продажів наркотиків обвинувачені перерахували на банківські рахунки з Харкова до Сум близько 420 тис. грн. "Це, так би мовити, оптова ціна за наркотики, а на продажах у Харкові вони заробили значно більше", - заявив Є.Попович.

За його словами, у справі 25 томів. Усім обвинуваченим уже оголосили про закінчення розслідування кримінальної справи, найближчим часом вони почнуть знайомитися з його матеріалами. Підозрюваних звинувачують у збуті і зберіганні наркотиків, зловживанні службовим становищем, придбанні та зберіганні прекурсорів, опорі під час арешту (у випадку заступника начальника карного розшуку міського відділу міліції Олександра Кошеля) і створенні організованого злочинного угруповання.

Довідка "SQ". Співробітники СБУ та прокуратури Харкова 8 жовтня 2009 р. затримали підозрюваних у діяльності міжрегіональної злочинної групи у сфері наркобізнесу, організаторами якої були діючі співробітники ГУ МВС України в Харківській області з числа осіб старшого офіцерського складу. За даними СБУ, лідером злочинної групи був заступник начальника відділу з боротьби з незаконним обігом наркотиків облуправління міліції, який безпосередньо отримував наркотичні засоби. Разом з ним затримано начальника відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх, який організував збут наркотиків серед молоді Харківської обл.

Правоохоронці встановили, що в 2009 р. ці особи із залученням мешканців сусідніх регіонів організували канали постачання до Харкова великих партій макової соломки: з початку 2009 р. СБУ виявили 10 епізодів постачання наркотичної сировини. Надалі із сировини виготовлявся опій, який збувався через підконтрольних наркозалежних осіб. За даними СБУ, під час затримання у наркоторговців вилучено понад 20 кг макової соломки, 12 тис. пігулок наркотичного засобу "Трамадол", кілька сотень таблеток "екстазі".

Харківські прикордонники 19 жовтня 2009 р. затримали О.Кошеля при спробі перетину українсько-російського кордону. Затриманий намагався чинити опір і сховатися. Прокуратура порушила кримінальну справу, підозрюваний був поміщений під варту. О.Кошель був звільнений з органів внутрішніх справ за дискредитацію звання працівника правоохоронних органів відповідно до наказу начальника Головного управління МВС України в Харківській області.

16 березня О.Кошель повісився у камері харківського СІЗО. Пізніше облпрокуратура закрила справу з розслідування обставин смерті О.Кошеля, тому що не знайшла складу злочину.