Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма 23 листопада в Куп'янську передав керівництву Центральної міської лікарні сертифікати на отримання медичного обладнання на 1,4 млн.грн., а також 44 слухових апарати і 20 фельдшерських сумок-укладок.

Також віце-губернатор зустрівся з колективом лікарні. Під час зустрічі він зазначив, що попереднє керівництво Куп'янська приймало "абсолютно неправильні управлінські рішення і тримало на балансі міста дві лікарні, які лягали тягарем на міський бюджет".

"Сьогодні в Харківській області реалізуються модель єдиного медичного простору, яка полягає в тому, щоб у кожному районі був свій "міністр" охорони здоров'я. Тому найближчим часом планується вирішити питання переведення лікарень Куп'янська на фінансування з районного бюджету", - зазначив І.Шурма.

За його словами, якщо в Куп'янському районі буде втілена в життя така модель, то вже в першому кварталі 2011 р. ситуація зміниться на краще. "Зокрема, у першому півріччі 2011 р. Куп'янський район як міжрайонний медичний центр може отримати з обласного бюджету 1,5 млн.грн. На облаштування нового операційного блоку лікарні. Надалі триватиме наповнення міжрайонного центру новим обладнанням, впровадження новітніх технологій", - підкреслив І.Шурма.

Довідка "SQ". У Харківській області створять десять міжрайонних медичних центрів. Ці центри будуть розташовані на базі районних лікарень області, які зможуть на міжрайонному рівні забезпечити надання неонатологічної допомоги, мамографічне обстеження жінок, надання невідкладної медичної допомоги під час проведення матчів Євро-2012.

Зокрема, планується створити Дергачівський міжрайонний центр (буде обслуговувати також Золочівський і частину Харківського району); Богодухівський (також Краснокутський район); Мереф'янський (Харківський та Зміївський райони); Валківський (Нововодолазький, Коломацький райони та м.Люботин); Красноградський (Зачепилівський, Кегичівський, Сахновщинський райони); Вовчанський (Великобурлуцький район); Куп'янський (Дворічанський, Борівський, Шевченківський райони); Чугуївський (Печенізький і південну частину Харківського району); Балаклійський (Ізюмський район) і Лозівський (Барвінківський і Близнюківський райони). Оснащення цих центрів медобладнанням буде вестися за рахунок коштів обласного бюджету.

Як заявив 6 жовтня І.Шурма, у десяти центральних районних лікарнях (ЦРЛ) Харківської області протягом двох років будуть відкриті операційні блоки. За його словами, пілотний проект з відкриття операційних запущений у Краснограді, який є одним з 10 медичних міжрайонних центрів. Віце-губернатор повідомив, що в 2011 р. будуть обладнані ще п'ять операційних блоків.