26 нелегальних компаній, що надають ритуальні послуги, функціонують у Харкові. Про це під час засідання постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів повідомив директор КП "Ритуал" Євген Журавльов. За його словами, 80-90% керівників таких фірм - це колишні співробітники КП "Ритуал".

"Ці фірми за законом повинні укладати договір з КП "Ритуал" на свою діяльність, проте вони працюють без ліцензій. Окрім того, намагаються нажитися на чужому горі, пропонуючи послуги та похоронні атрибути, які купують у нас і перепродають дорожче. Наприклад, ту ж труну, яка у нас коштує 500 грн., вони перепродують за 600-800 грн., кремація у нас коштує 575 грн., а вони беруть 800 грн. Як правило, люди під час організації похорону знаходяться в такому стані, що для них 200-300 грн. не відіграють ролі. Але потім надходять скарги від городян на те, що в розцінках КП "Ритуал" написана одна сума, а з них взяли дорожче", - зазначив Є.Журавльов.

Також, за словами директора КП "Ритуал", приватні нелегальні компанії розповідають людям, що в Харкові немає відкритих кладовищ. "Люди можуть звертатися до приватної фірми за наводкою лікарів або співробітників міліції, які передають інформацію про померлих до приватних ритуальних бюро. "Наприклад, у нас неодноразово приходили скарги на одну жінку-диспетчера служби "102", яка працює на приватників. Вона рекомендувала приватну фірму, яка, посилаючись на відсутність у Харкові відкритих кладовищ, ховала людину в Солоницівці. А люди потім дізналися, що на пр. Гагаріна є відкрите кладовище, і тепер просять нас про перепоховання. Люди повинні знати, що за законом у містах-мільйонниках має бути відкрите кладовище", - зазначив Е.Журавльов.

Є.Журавльов підкреслив, що для того, щоб уникнути ризику зустрічі з приватною фірмою, необхідно телефонувати до єдиної диспетчерської служби КП "Ритуал". Телефонні номери служби - 16-40, 734-91-36. "Після повідомлення до диспетчерської служби на місце одразу ж абсолютно безкоштовно виїжджає агент, який допомагає оформити всі документи, отримати свідоцтво про смерть, скласти список усього необхідного для поховання", - підкреслив він.

Коментуючи інформацію про факти співпраці міліції з приватними ритуальними фірмами, в Центрі громадських зв'язків ГУМВС України в Харківській області заявили, що харківські правоохоронці з компаніями, що надають ритуальні послуги, не співпрацюють. За інформацією правоохоронців, у разі надходження повідомлення про смерть або загибель людини до чергової частини міліції за вказаною адресою терміново виїжджає слідчо-оперативна група для огляду трупа й місця події. "Відповідно до положень Закону України "Про міліцію", органи внутрішніх справ не зобов'язані інформувати ритуальні підприємства про виявлення трупів. До повноважень міліції, насмаперед, відноситься оперативне інформування родичів загиблої людини про факт її смерті. Тому правоохоронці не повинні повідомляти до диспетчерської служби КП "Ритуал" або до інших приватних ритуальних фірм про факти смерті людей", - підкреслили у ЦГЗ ГУМВС України в Харківській області. 

Довідка "SQ". Як раніше заявляв харківський міський голова Геннадій Кернес, окремі співробітники міліції та працівники харківських лікарень замішані в махінаціях на ринку ритуальних послуг. За словами Г.Кернеса, деякі працівники станцій швидкої допомоги інформують приватні ритуальні фірми про смерть тієї чи іншої людини, щоб ті могли першими звернутися до родичів померлого і запропонувати свої послуги. Або ж представники самих фірм влаштовуються на роботу санітарами і безпосередньо пропонують родичам ритуальні послуги. Те ж стосується й окремих співробітників міліції.

За інформацією колишнього начальника міського управління міліції Миколи Фоменко, у 80% випадків інформація про смерть надходить до міліції вже від медиків. При цьому затримка триває від півгодини до години. "І потім виходить, що міліція ще не отримала інформацію про смерть, а родині вже телефонують з приватної фірми і пропонують послуги з організації похорону", - зазначив М.Фоменко.

КП "Ритуал" надає ритуальні послуги в повному обсязі (поховання або кремація), облаштовує місця поховань, виготовляє предмети ритуальної належності та атрибутики (труни, вінки та інше), надгробні споруди і реалізує їх, оформляє документи. До складу КП "Ритуал" входять: 17 міських кладовищ, 5 салонів-магазинів ритуальних послуг, 11 бюро ритуальних послуг, гараж спецавтотранспорту, цех з виробництва ритуальної атрибутики та інше. Похорони в Харкові за розцінками КП "Ритуал" у теплу пору року обійдуться мінімум у 2 тис. 150 грн., у холодну - у 2 тис. 433 грн. Вартість поховання в холодну пору зростає за рахунок копання могили: якщо влітку ця послуга коштує 336,16 грн., то взимку - 619,38 грн. Кремація людини з подальшим захороненням урни з прахом у літній час буде коштувати 1615,96 грн., у зимовий - 1706 грн.