Большинство ветеринарных клиник Харькова проведут двухдневную забастовку против ограничения использования кетаминаБільшість ветеринарних клінік Харкова призупинять роботу 23 і 24 лютого в рамках всеукраїнської акції протесту ветеринарів проти обмеження використання кетаміну. Про це 21 лютого повідомила "SQ" директор ветеринарної клініки "Кіт і пес" Наталія Камаєва.

За її словами, замінити кетамін як знеболюючий при ветеринарних операціях нічим. Тому з 24 лютого ветеринарам доведеться відмовитися від хірургічних операцій доти, доки не буде призупинено дію постанови Кабінету міністрів про внесення кетаміну до переліку психотропних речовин.

Як повідомив раніше заступник начальника управління з боротьби з нелегальним обігом наркотиків Головного управління МВС України в Харківській області Едуард Дорошенко, після прийняття постанови всі особи, у яких є кетамін, зобов'язані до отримання ліцензії здати його на зберігання у фармакологічну інспекцію, інакше їх можуть звинуватити у зберіганні наркотиків.

"Наскільки мені відомо, міліцейські перевірки клінік на наявність кетаміну в Харкові поки не проводилися. А ось в Одесі за наявністю кетаміну у ветеринарів уже завели п'ять кримінальних справ", - повідомила Н.Камаєва.

Асоціація спеціалістів ветеринарної медицини України 24 січня звернулася з листом до президента України Віктора Януковича з проханням відстрочити дію постанови і спростити умови отримання ліцензії на використання кетаміну. Крім цього, при Кабміні створено робочу групу з вивчення використання кетаміну у ветеринарній медицині.

Довідка "SQ". Постановою Кабінету міністрів від 5 січня 2011 р. кетамін визнаний психотропною, для його збереження і використання тепер потрібна спеціальна ліцензія Державного комітету з контролю за наркотиками. Раніше кетамін вважався отруйною речовиною і відпускався за рецептом.