Ветеринары смогут использовать кетамин только после получения специальной лицензииВерховна Рада дозволила лікарям і ветеринарам використовувати в роботі наркотичні та психотропні речовини. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", 12 січня парламент 319-ма голосами прийняв у другому читанні та в цілому законопроект № 9021 від 6 вересня 2011 р. Про внесення змін до закону "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" (щодо надання фізичним особам, які здійснюють медичну і ветеринарну практику, можливості використовувати в роботі наркотичні засоби).

Згідно зі змінами, фізичним особам - підприємцям, які мають ліцензію на здійснення медичної чи ветеринарної практики, надається право на отримання ліцензії на зберігання, перевезення, придбання, використання, знищення наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до таблиць II і III переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету міністрів № 770 від 6 травня 2000 р.

Окрім того, законом встановлюється, що при здійсненні операцій з наркотичними засобами, психотропними речовинами і прекурсорами фізичні та юридичні особи зобов'язані вести реєстрацію використання таких коштів у спеціальному журналі. Планується, що закон набере чинності 1 березня 2012 р.

Довідка "SQ". У січні 2011 р. набрала чинності постанова Кабміну про розширення переліку психотропних речовин, куди при цьому був внесений кетамін (застосовується для анестезії у ветеринарній медицині - "SQ"). Згідно з документом, для застосування препаратів із вмістом кетаміну, які широко використовуються у ветеринарній практиці, ветлікарям необхідно отримати в Держнаркоконтролю відповідну ліцензію.

З пропозицією відкласти введення норми про обмеження продажу кетаміну виступило Міністерство охорони здоров'я. У березні Кабінет міністрів відтермінував обмеження на використання кетаміну у ветеринарії, а в жовтні дію січневої постанови Кабміну про зміни в переліку наркотичних і психотропних речовин було призупинено до березня 2012 р.