Уведення ліцензій на використання кетаміну, який застосовується як наркоз при ветеринарних операціях, призведе до здорожчання цих операцій і зростання чисельності безпритульних тварин. Про це 12 січня заявили "SQ" у харківській ветеринарній клініці "Ветсервіс".

У клініці припустили, що ветеринарні операції здорожчають приблизно на 700 гривень. "Ветеринари будуть відмовлятися від кетаміну, тому що для отримання ліцензії на цей препарат потрібно виконати безліч ліцензійних умов, обладнати приміщення для зберігання цього препарату відповідно до всіх вимог законодавства. Доведеться виконувати численні розпорядження, піддаватися численним перевіркам. Це головний біль. Ніхто не буде цього робити", - відзначили в клініці. Замість кетаміну ветеринари, можливо, почнуть використовувати при операціях спеціальне газове обладнання. Його вартість - близько 8 тис. дол. Відповідно, зросте і ціна всіх операцій.

"Сьогодні стерилізувати кішку коштує 350 гривень, собаку - 700 гривень. Після введення ліцензії на кетамін ціни на операції, зокрема, зі стерилізації тварин, будуть близько півтори - двох тисяч гривень. Це призведе до того, що люди просто почнуть відмовлятися від стерилізації своїх вихованців: не всі погодяться витратити на операцію тварини таку суму. Кількість безпритульних тварин у містах зросте в геометричній прогресії. Можливо, роки за два, коли влада усвідомить масштаб проблеми, ліцензію знову скасують", - розповіли "SQ" у клініці.

Довідка "SQ". Верховна Рада 12 січня прийняла законопроект № 9021 про внесення змін до закону "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори", відповідно до якого для використання кетаміну у медичній і ветеринарній практиці юридичні та фізичні особи повинні отримати спеціальну ліцензію в Держнаркоконтролі.

Згідно зі змінами, фізичним особам-підприємцям, які мають ліцензію на здійснення медичної чи ветеринарної практики, надається право на отримання ліцензії на зберігання, перевезення, придбання, використання, знищення наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до таблиць II і III переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Цей перелік затверджений постановою Кабінету міністрів № 770 від 6 травня 2000 р. У січні 2011 р. до нього був включений кетамін. Після цього з пропозицією відкласти введення норми про обмеження продажу кетаміну виступило Міністерство охорони здоров'я. У березні Кабінет міністрів відтермінував обмеження на використання кетаміну у ветеринарії, а в жовтні дію січневої постанови Кабміну про зміни в переліку наркотичних і психотропних речовин було призупинено до березня 2012 р.

Планується, що прийнятий 12 січня закон набере чинності 1 березня 2012 р.