Харківські ветеринари приєдналися до всеукраїнського страйку своїх колег і протягом двох днів, 22 і 23 лютого, не будуть приймати тварин і проводити операції. Про це 22 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявила ветеринар Наталія Камаєва. За її словами, до страйку приєдналися близько 25 з 35 приватних ветклінік Харкова. "Державні клініки нас підтримують морально, оскільки опинилися в такій самій ситуації, але у них немає можливості приєднатися до акції", - зазначила Н.Камаєва. Ветеринари стверджують, що постанова Кабміну про переведення препаратів, що містять кетамін, до групи наркотичних засобів фактично паралізувала роботу ветклінік, бо аналогів кетаміну в Україні немає. "Як аналог у нас є тільки доступ до препаратів, якими ми можемо знерухомити тварину, але повноцінно знеболити нам нема чим", - підкреслили ветеринари.

Отримати ліцензію, яка дозволила б використовувати кетамін, більшість клінік не може собі дозволити. За словами Н.Камаєвої, сама ліцензія коштує недорого - близько 340 грн., але для того щоб її отримати, потрібно витратити десятки тисяч гривень на переобладнання ветклініки. Крім того, ліцензію може отримати тільки юридична особа. "90% ветклінік у Харкові - фізичні особи-підприємці, а отримати ліцензію може тільки юридична особа. Це перший камінь спотикання. Друге - це обладнання. Треба обладнати в клініці окрему кімнату, узаконити цю кімнату з усіма службами, забезпечити її нормативним актом - кімната повинна бути з бетонною підлогою і стелею, обладнана сигналізацією і сейфом. За приблизними підрахунками обладнання такої кімнати займе від півроку до року плюс ціна питання досить велика, і середньостатистична ветклініка не може собі цього дозволити", - підкреслила ветеринар.

За словами ветеринара Олексія Геруса, використання кетаміну ветеринарами і раніше було під суворою звітністю. "Відтік його з ветеринарної клініки в принципі неможливий. Сама ж заборона на використання препарату відбулася без будь-яких попередніх консультацій з українськими ветеринарами, і більшість лікарів потрапили під кримінальну відповідальність самі того не підозрюючи", - підкреслив він. .

Ветеринари сподіваються, що Кабмін призупинить дію постанови. "Зараз проходить засідання робочої групи при Кабінеті міністрів, де розглядається можливість призупинення для фізичних осіб на три місяці, а для юридичних - на шість. Ми дуже сподіваємося, що нам дадуть таку відстрочку, поки не буде знайдений якийсь компроміс", - зазначила Н.Камаєва.

Довідка "SQ". Постановою Кабінету міністрів від 5 січня 2011 р. кетамін визнаний психотропним, для його збереження і використання тепер потрібна спеціальна ліцензія Державного комітету з контролю за наркотиками. Раніше кетамін вважався отруйною речовиною і відпускався за рецептом.

За даними харківських ветеринарів, у Харкові числиться близько 100 тис. домашніх тварин.