Державна митна служба України почала перевірку Харківської обласної митниці. Про це 17 листопада в Харкові повідомив журналістам перший заступник голови Державної митної служби Анатолій Гутник.

За його словами, комісія Держмитслужби перевіряє, як на Харківській митниці виконується наказ "Про встановлення тимчасових нормативів митного контролю та оформлення товарів за вантажною митною декларацією", виданий у середині жовтня.

"Цим наказом, який видано в рамках програми "Обличчям до людей", встановлені чіткі нормативи оформлення декларацій - не більше двох годин. Це у випадку, якщо декларація прозора. Якщо декларація проблемна, і робиться запит у якийсь спеціальний орган митниці, то допускається ще дві години. Це максимум, а не три і не п'ять діб, як було раніше. Мета діяльність комісії - перевірити, як виконується цей наказ. Ми звертаємо увагу на організацію роботи в пунктах пропуску, у підрозділах митного оформлення, а також дивимося, які умови створені для оформлення декларантів та для роботи митників", - повідомив А.Гутник.

Як зазначив начальник Харківської обласної митниці Сергій Іванов, оформлення 88% декларацій укладається в двогодинну норму. "Іноді виникають питання, наприклад, коли декларант не надає всіх необхідних документів або коли митниця повинна представити висновок або калькуляцію на визначення вартості товару або вантажу. Ми створили комісію, яка проводить щоденний моніторинг процесу оформлення декларацій. Якщо комісія бачить, що десь є затримка, то одразу ж втручається, розбирається в тому, обгрунтована затримка чи ні. З моменту впровадження наказу необгрунтованих випадків затримок у митному оформленні не було", - повідомив С.Іванов.

Як зазначив А.Гутник, перевірка Харківської обласної митниці закінчиться в п'ятницю.

Довідка "SQ". У рамках реалізації програми "Обличчям до людей" Державна митна служба України 13 жовтня видала наказ № 1205 "Про встановлення тимчасових нормативів митного контролю та оформлення товарів за вантажною митною декларацією". Його основна мета - скорочення часу митного оформлення і створення сприятливих умов для збільшення товарообігу через митний кордон.

Згідно основних положень цього наказу, термін документального оформлення вантажної митної декларації не повинен перевищувати двох годин (раніше - до 24 годин). У цей час не включаються такі процедури, як митний огляд, дослідження проб і зразків товарів, надання додаткових документів для підтвердження митної вартості товару і так далі. Наказ також обмежує і час проведення митного огляду - не більше двох годин, окрім випадків участі в ньому інших державних органів або необхідності проведення огляду, коли є підстави вважати, що мають місце порушення законодавства.