Голова правозахисної організації "Альянс квіріти" Максим Корнієнко 16 березня подав до Харьковоського апеляційного адмінсуду апеляцію на постанову Харківського окружного адміністративного суду про відмову в розгляді позову до народних депутатів України, які голосували за прийняття закону України "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві) ". В апеляційній скарзі М.Корнієнко вимагає скасувати постанову Харківського окружного адміністративного суду від 4 березня 2011 р. і зобов'язати суд першої інстанції відкрити провадження у справі.

Як повідомив "SQ" М.Корнієнко, при винесенні постанови про відмову розгляду позову окружний адмінсуд керувався тим, що відповідачі - народні депутати України - стосовно позивача (Ангеліні Русанової) не є суб'єктами владних повноважень. "Але суд не вказав, виходячи з яких саме обставин він дійшов такого висновку. Таке рішення не може бути підставою для відмови у розгляді позову, оскільки однією зі сторін є посадова особа держави, яка є суб'єктом, що забезпечує владні управлінські функції на основі законодавства. Відповідачі у складі колективного органу - Верховної Ради України (законодавчого органу влади) - управляють державою за допомогою наданих їм прав, у т.ч. права ухвалення законів, яким вони і скористалися", - зазначив М.Корнієнко.

Також апелянт заявив, що суд першої інстанції не вказав мотиви, виходячи з яких він вважає, що "компетенція адміністративних судів на цей спір не розповсюджується". "Але стаття 17 Кодексу адміністративного судочинства передбачає, що компетенція адміністративних судів поширюється на суперечки фізичних осіб з суб'єктами владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій або бездіяльності", - підкреслив М.Корнієнко.

Довідка "SQ". Представник харківської екогрупи "Печеніги" Ангеліна Русанова 3 березня подала позов до Харківського окружного адміністративного суду до всіх народних депутатів України, які голосували за прийняття закону України "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві)". Ініціаторами позову виступили харківські правозахисні організації "Молодіжний правозахисний рух", "Альянс квіріти" і екогрупа "Печеніги". Позивач вимагав визнати протиправними та такими, що порушують присягу народного депутата України дії відповідачів при прийнятті цього закону.

Згідно позову, під час голосування за цей законопроект народними депутатами України були порушені конституційні права людини і громадянина у сфері містобудівної діяльності та проігноровані інтереси громадськості в процесі забудови територій, що є прямим порушенням норм Конституції України. Зокрема, проігноровані вимоги про проведення громадських слухань з планованим забудовам, також цей законопроект передбачає заборону проведення екологічної експертизи, державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, санітарно-епідеміологічної та інших експертиз. Окрім того, якщо раніше ДАБК зобов'язаний був дати висновок перед будівництвом, то зараз якщо протягом 11 днів з ДАБКу немає ніякої відповіді, то автоматично вважається, що будівництво дозволене.

4 березня Харківський окружний адміністративний суд виніс постанову, якою відмовив А.Русановій у відкритті провадження за цим позовом.

На закон "Про регулювання містобудівної діяльності" було накладено вето президента України Віктора Януковича. 17 лютого Верховна Рада прийняла закон з пропозиціями президента України. За це проголосували 269 народних депутатів.