Унікальний для України музей "Будівельники Харківщини" відкрився в Харкові. Про це 12 листопада в ході врочистого відкриття музею повідомив журналістам генеральний директор ТОВ "Макрокап девелопмент Україна" (Харків) Дмитро Кутовой.

За його словами, музей створений за участю ветеранів будівництва за підтримкою будівельників всіх віків. "Музей поєднує досвід минулого, сьогодення й майбутнього будівництва. Музей створений з ініціативи ветерана Володимира Реусова, якого знають усі, хто має відношення до будівництва. Володимир Олексійович те людина, що поєднує цілі покоління будівельників, він, наприклад, був учителем мого батька. Тому для мене важливо й приємно було брати участь у створенні цього музею, як і для всіх учасників асоціації "Регіональне будівництво", - сказав Д.Кутовий.

Як відзначив Д.Кутовий, для міста відкриття музею - важлива подія, незважаючи на відносно невеликі розміри приміщення, у якому розташована установа. "Ще не всі плани В.Реусова виконані, але музей уже став перлиною історії міста. Наскільки я знаю, музей унікальний для країни. Я не чув про те, що в інших містах країни є такі музеї. Харків завжди був першим у всьому, і в тому числі у створенні музею свого будівельного комплексу, а цей комплекс - теж унікальний для всього колишнього СРСР", - відзначив Д.Кутовий.

Як повідомив "SQ" голова Фонду ветеранів будівництва Харкова Володимир Реусов, матеріали про будівельні підприємства міста представлені на розсувних планшетах, улаштованих для економії місця, матеріали також розташовані на стінах і на стендах. Усього зібрано матеріалів більш ніж про 100 підприємств, робота триває. Матеріали представлені, починаючи з 1943 р. до сучасності.

Довідка "SQ". Музей розташований в одному із приміщень Харківського державного технічного університету будівництва й архітектури на вул.Сумський, 40. При створенні музею використаються матеріали з особистого архіву В.Реусова й архівів підприємств, організацій й інститутів. За словами В.Реусова, він працює в будівельній галузі з 1952 р. Місто будувалося при його особистій участі, тому він і вирішив створити музей. При музеї буде діяти виставка сучасних архітектурних проектів, розроблених у Харкові.