Свято на честь Озерянської ікони Божої Матері відбудеться 12 листопада - в день набуття святині, події, що сталася, за переказами, 300 років тому. Про це "SQ" повідомили в Харківській єпархії Української православної церкви (Московський патріархат). На честь цього свята у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі відбудеться Божественна літургія (початок о 9.00). Після богослужіння від Свято-Благовіщенського кафедрального собору до Свято-Покровського монастиря пройде хресний хід з іконою.

Довідка "SQ". Ікона Божої Матері "Озерянська" вважається головною святинею Харкова та його покровителькою. Вона також вважається покровителькою мисливців та рибалок і шанується чудотворною. За переказами, ікона була знайдена в с.Озеряни (знаходиться в 3 км від м. Мерефи Харківської обл.) Під час косовиці трави. Косар після одного з помахів коси почув людський стогін і виявив, що на кінці коси знаходиться половина ікони, а друга частина лежить на землі, і перед нею горить свічка. Він узяв обидві половинки ікони себе додому, де склав їх разом. На наступний день він не виявив ікони в будинку, пішов у поле і на місці явлення ікони знайшов її знову, але вже з'єднаної з двох частин. З-під ікони струменіло джерело води.

Після хресного ходу з цією іконою, який відбувся з 31 серпня до 18 вересня 1926 р. за маршрутом Польна, Білий Колодязь, Вовчанськ, Графське і назад, вона зникла. У наш час з Озерянської ікони Божої Матері залишилося два списки: один - у Свято-Благовіщенському соборі Харкова, інший - у Свято-Озерянському.

18 - 26 вересня навколо Харкова пройшов хресний хід з іконою на честь 300-річчя її здобуття.