Выборы-2012: кандидаты по мажоритарным округамЗемля чутками повниться... Цей вислів зараз як не можна краще характеризує ситуацію в Харківській області в питанні поділу мажоритарних округів між потенційними кандидатами в народні депутати, які будуть балотуватися до парламенту на майбутніх виборах. При цьому вже все більш-менш зрозуміло з кандидатами від Партії регіонів, та й ніхто у "біло-блакитних" особливо не приховує, що той чи інший кандидат закріплений за певним округом. Більше того, кандидати вже активно приступили до завойовування симпатій виборців. Основну інтригу зараз зберігають опозиційні сили, найбільші з яких, хоч це раніше й здавалося малоймовірним, усе-таки об'єднали свої зусилля і планують висувати у мажоритарних округах по одному загальному кандидату.

Отже, за інформацією, яку вдалося дізнатися журналістам "STATUS QUO", за голоси виборців округу № 168 (Дзержинський район Харкова) буде боротися кандидат від Партії регіонів Валерій Писаренко, який народився і виріс у Новій Каховці Херсонської області, а навчався і жив Києві. Ще півтора роки тому харків'яни про нього і не чули. Тим не менш, на сьогодні цей народний депутат встиг стати "своїм", оскільки городяни вже звикли бачити його на різних міських заходах у супроводі мера Геннадія Кернеса. Те, що Валерій Писаренко піде в депутати від Дзержинського району, секретом ні для кого і не є. А от далі пішли чутки і припущення... Перша, і найбільш правдоподібна чутка - конкуренцію Писаренку може скласти Олександр Давтян, відомий харків'янам як власник готелю "Харків" і телеканалу "Симон". Окрім того, Давтян - голова облорганізації "Фронт змін". Сам Олександр Саркисович поки не підтверджує факту свого висування, але й категорично не спростовує, посилаючись на те, що він - людина партійна, і як партія скаже - так і зробить. Ще одним слухом, але зовсім малоймовірним, є висунення за цим округом голови облорганізації партії "УДАР" Юрія Литвиненка, якого в цьому окрузі всі знають як екс-голову Дзержинської райради.

За одномандатним виборчим округом № 169 (Київський район, частина Московського району Харкова) від Партії регіонів у депутати піде Ірина Бережна, яка родом із Луганська. Вона, як і Валерій Писаренко, раніше до Харкова ніякого відношення не мала. Тим не менш, потужна підтримка пануючої партії робить свою справу, і Ірина Бережна, чинний депутат, має хороші шанси не змінювати місце роботи ще 5 років. З особистих джерел "SQ" стало відомо, що в боротьбу з Іриною Бережною може вступити корінний харків'янин, заслужений економіст України, шеф-редактор журналу "Бухгалтер" Олександр Кірш, який став відомим, принаймні, журналістському співтовариству Харкова за часів губернаторства Арсена Авакова як ньюсмейкер на теми оподаткування. Але основним конкурентом Бережної стане, найімовірніше, Станіслав Косінов, який зараз очолює Територіальне управління Рахункової палати України по Харківській, Сумській та Полтавській областям і представляє Народну партію Володимира Литвина. Він підтвердив "SQ" своє рішення балотуватися в народні депутати. Нагадаємо, що виборці Київського району вже висловлювали довіру Косінова на парламентських виборах 2002 року.

Насичена виборча кампанія очікується в окрузі № 170 (частина Московського району Харкова). Залишитися депутатами і представляти в наступному скликанні цей округ хочуть харків'яни Дмитро Святаш (Партія регіонів) та Алла Александровська (Комуністична партія України). Перший вже не один раз отримував підтримку електорату в цьому окрузі, тому й зараз має дуже навіть непогані шанси пройти до Верховної Ради. Те ж саме можна сказати й про Аллу Олександрівну, яка теж досить відома в місті. Хоча, звичайно, не зовсім зрозуміло, чому Александровській дістався саме цей округ. Було б логічніше, якби комуністка балотувалася в якихось "пролетарських" районах - наприклад, Фрунзенському. Інформацію про участь у виборах-2012 підтвердила "SQ" сама Александровська. При цьому вона уточнила, що говорити про те, хто ще з комуністів висуне свої кандидатури в мажоритарних округах, можна буде після всеукраїнського з'їзду Компартії, який відбудеться 30 червня. За словами Александровської, вона налаштована на перемогу. Крім того, за наявною в "SQ" інформацією, за місце під сонцем у цьому окрузі збирається боротися і харків'янин, заступник голови всеукраїнської громадської організації "Діти війни" Анатолій Середа, який представляє Компартію робітників і селян (КПРС). Його особистість на сьогодні набагато менш відома широкій громадськості. Непередбаченим, але цілком "прохідним" кандидатом у цьому окрузі може стати колишній голова правління ЗАТ "Хлібозавод "Салтівський", депутат міськради від "Батьківщини" Андрій Руденко. Найцікавіше полягає в тому, що, за чутками, на цей округ його "благословила" не рідна партійна організація, а керівництво місцевого крила провладної партії.

У виборчому окрузі № 171 (Фрунзенський район, частина Комінтернівського району Харкова) на парламентських виборах Партію регіонів представлятиме народний депутат Ірина Горіна, яка, на відміну від інших нардепів, які бажають взяти харківський округ, знає про Харків багато, оскільки народилася і навчалася саме тут. Хто складе їй конкуренцію, поки залишається загадкою.

Однопартієць Горіної, власник хлібокомбінату "Кулиничі", депутат Харківської міськради Володимир Мисик планує піти в народні депутати за одномандатним виборчим округом № 172 (Орджонікідзевський район Харкова). Інформація про те, кого проти нього виставить опозиція, теж поки тримається в секреті.

В окрузі № 173 (Червонозаводський район, частина Комінтернівського району Харкова) за голоси виборців начебто планує боротися власник будівельної компанії "Авантаж", депутат Харківської міськради Анатолій Денисенко, хоча до недавнього часу вважалося, що цей округ буде відданий народному депутату з Макіївки Віталію Хомутиннику. Проте сьогодні джерела схиляються до того, що у Денисенка більше шансів у цьому питанні. Більше того, останнім часом він став активніше спілкуватися з мешканцями району, а ось Хомутинник навпаки призупинив роботу в окрузі. Серед регіоналів, які спрямовували свої погляди на Харків, але "зійшли з дистанції", також називається народний депутат Віктор Корж, який раніше активно світився в нашому місті, але останнім часом переніс активність до Києва. Його спічі часто можна побачити на партійному сайті, що свідчить про те, що Коржу обіцяно місце в списку.

Якщо вірити тим же чуткам, на противагу Денисенку опозиція може виставити на цьому окрузі колишнього керівника ДП "Завод ім.Малишева" Віталія Немилостивого, який числиться в Партії зелених України, але був одним з людей, близьких до Арсена Авакова.

Партію влади в окрузі № 174 (Ленінський та Жовтневий райони Харкова), судячи з усього, представить народний депутат, корінний харків'янин Олександр Фельдман - досить відома в місті людина, що асоціюється в основному з ТЦ "Барабашово". А ось що стосується кандидатури від опозиції, то, як би неймовірно це не звучало, нею може стати харківський журналіст, автор і ведучий програми "Я - проти" Андрій Войцеховський. Найімовірніше, протекцію йому складає "Батьківщина" й особисто лідер обласної організації Арсен Аваков. Нічого не скажеш, версія, звичайно, кумедна... На цьому ж окрузі свого кандидата може висунути і ВО "Свобода". Цю інформацію підтвердив лідер об'єднання в Харківській області Ігор Швайка. За його словами, точно відомо, що Комітет опору диктатурі буде висувати єдиного кандидата від кожного мажоритарного округу. Згідно з попередніми домовленостями, "Свободі" віддадуть саме цей округ. Рішення про те, чи буде цим кандидатом І.Швайка або ж інша людина, прийме з'їзд партії в липні. І.Швайка підкреслив, що він точно буде балотуватися до парламенту, однак за списком чи за мажоритарним округом - говорити поки рано. "Я не буду боротися за те, щоб мені дали конкретний округ, а буду діяти відповідно до рішення партії", - зазначив І.Швайка. За його словами, зараз дві з партій, що входять до Комітету опору диктатурі, - "Батьківщина" й "Фронт змін" - вирішують питання про формування спільних виборчих списків. "Свобода" на 11 травня не приєдналася до цього процесу і буде йти на вибори зі своїм партійним списком.

За даними "SQ", точно визначений кандидат від партії влади за одномандатним виборчим округом № 175 (Люботин, Дергачівський район, частина Харківського району). Ним стане голова Дергачівської райдержадміністрації Володимир Кацуба. Хоча раніше з приводу цього округу називалися дві кандидатури - Кацуби та ректора Харківського національного університету внутрішніх справ, депутата облради Олександра Бандурки, який з 1990 року чотири рази обирався до Верховної Ради України. Від опозиції за цим округом може піти депутат облради від "Батьківщини" харків'янин Іван Варченко, активний учасник "помаранчевої революції".

У виборчому окрузі № 176 (Чугуїв, Великобурлуцький, Вовчанський, Дворічанський, Печенізький, Чугуївський райони) від партії влади буде балотуватися народний депутат - харків'янин Дмитро Шенцев. Найвірогіднішим його конкурентом може стати колишній перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш (звільнений у листопаді 2011 р. за скороченням), якого з Харковом пов'язують довгі роки роботи. Начебто Степан Богданович піде на вибори самовисуванцем.

У виборчому окрузі № 177 (Ізюм, Куп'янськ, а також Борівський, Ізюмський, Куп'янський, Шевченківський райони) Партія регіонів висуває чинного народного депутата, вихідця з Рівненської області Василя Грицака, який з 1989 до 2001 року працював у Харківському облуправлінні міліції та університеті внутрішніх справ. Депутат уже розпочав активну діяльність у своєму виборчому окрузі. Нагадаємо, що останні кілька скликань цей округ у Верховній Раді представляв Василь Потапов.

У 178-му окрузі (місто Первомайський, а також Балаклійський, Барвінківський, Близнюківський, Первомайський райони) до Верховної Ради від Партії регіонів буде балотуватися депутат Харківської облради, брат губернатора Дмитро Добкін, який теж уже активно включився у виборчу кампанію. Ходять чутки, що саме цей округ може дістатися і ВО "Свобода". Крім того, кажуть, що піти в нардепи за цим округом може екс-глава "Укрзалізниці" Василь Гладких, який родом з Дворічної Харківській області, але довгий час працював у Балаклії, тому з 2002 до 2006 року вже представляв інтереси цієї громади у Верховній Раді. Нагадаємо, що Гладких був членом Республіканської партії України, зараз очолює партію "Відродження".

За виборчим округои № 179 (місто Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський, Сахновщинський райони) планує балотуватися президент АТ "УПЕК" Анатолій Гіршфельд, який, за наявною в "SQ" інформацією, уже почав підготовку до виборчої кампанії.

За одномандатним виборчим округом № 180 (Богодухівський, Валківський, Золочівський, Коломацький, Краснокутський, Нововодолазький райони, частина Харківського району) від Партії регіонів планує балотуватися колишній народний депутат Олександр Біловол, який родом з Краснокутська Харківської області. Кандидатура конкурента від опозиції поки не розголошується. Серед можливих кандидатів у депутати за цим округом може бути соціаліст Віктор Слиш, екс-голова Великобурлуцької райдержадміністрації та колишній селищний голова Нової Водолаги.

Поки незрозуміло, хто може скласти конкуренцію голові Зміївської райдержадміністрації Євгену Мураєву, який висувається партією влади за виборчим округом № 181 (Зміївський район, частина Харківського району).

Поки нічого не чути про кандидатів від партії Наталії Королевської (УСДП). За даними "SQ", партія не планує виставляти мажоритаріїв у Харківській області. Можливо, це пов'язано з тим, що кампанія цієї політичної сили, рейтинг якої за останніми опитуваннями трохи перевищує 3%, будується суто на іміджі лідера. В нашому регіоні з відомих осіб УСДП представляє тільки народний депутат Олексій Логвиненко, який близький до лідера партії і, найімовірніше, отримає прохідне місце в списку.

Також немає поки що згадок про місцевих лідерів недавно розчиненої в Партії регіонів "Сильної України". Їм, схоже, не знайшлося місця в списках мажоритаріїв від партії влади. Можливо, деякі прізвища ми побачимо в партійних списках регіоналів, але це теж малоймовірно. За інформацією "SQ", регіональні фронтмени "Сильної України", заступник губернатора Андрій Моченков і заступник голови облради Людмила Давидова, не мають наміру балотуватися в нардепи. Ще два колишні активісти "Сильної України", які вийшли з цієї партії раніше, ніж вона була ліквідована, - депутати міськради Андрій Лесик і Віталій Саттаров - продовжують інвестувати у власну впізнаваність, активно розміщуючи свої зображення на бордах. До якої парії вони долучаться і чи долучаться - невідомо. Ходять чутки, що вони налагоджували контакт з представниками партії Королевської і партії "УДАР".