У Харківській області почався підрахунок пільговиків, яким можуть видати безкоштовні TB-тюнери цифрового мовлення. Про це повідомила "SQ" начальник управління преси та інформації Харківської облдержадміністрації Вікторія Маренич. За її словами, забезпечення ТВ-тюнерами проходитиме в рамках виконання відповідної постанови Кабміну.

В.Маренич зазначила, що частину коштів на закупівлю тюнерів виділять з держбюджету, а інші будуть виділені з місцевих бюджетів. Після підрахунку пільговиків, які побажають отримати тюнери, будуть підготовлені документи для затвердження їх на сесії Харківської облради, для виділення співфінансування. "Харківське обласне телебачення вже ввело цифрове мовлення паралельно з аналоговим", - зазначила В.Маренич.

Як наголошується на сайті Державного комітету з телебачення і радіомовлення, в Україні працює мережа цифрового ефірного телебачення. "Це означає, що тепер через звичайну антену можна дивитися безкоштовно більше 20 (скоро - 32) українських телеканалів у високій цифровій якості зображення і звуку. Для прийому цього сигналу необхідно між антеною і телевізором підключити спеціальний пристрій - ТВ-тюнер", - повідомляється на сайті.

Довідка "SQ". Кабмін 21 березня 2012 р. прийняв постанову № 245 "Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення". Цим рішенням визначені категорії громадян, які безкоштовно можуть отримати зазначені кошти (ТВ-тюнер), а саме: всі інваліди першої та другої групи (в тому числі інваліди війни цих груп); інваліди війни третьої групи; особи, які виховують дитину-інваліда, за умови, що дитина мешкаає разом з ними і не перебуває на повному державному забезпеченні; особи з малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям"; особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 рр.

Для безкоштовного отримання тюнера, громадяни, пов'язані з зазначеним категоріям, повинні до 1 липня 2012 року звернутися до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення з відповідною заявою. У Держкомтелерадіо працює телефон "гарячої лінії" (044) 239-61-09, за яким можна дізнатися про можливість безкоштовного отримання тюнера. Доставка ТВ-тюнера громадянам буде здійснюватися поштою в міру надходження заяв громадян до органів соціального захисту та формування списків місцевими державними адміністраціями. Черговість доставки визначатися також по мірі надходження заяв (хто раніше подасть заяву - той раніше одержить ТВ-тюнер). Безкоштовне надання ТВ-тюнера зазначеним категоріям громадян буде відбуватися за правилом: один ТВ-тюнер на одне житлове приміщення.