Харьковские правозащитники требуют отставки руководства облуправления милиции и МВДАкція проти тортур і смертей у міліції проходить 7 квітня на вул.Мироносицькій у Харкові, у будівлі Головного управління МВС України в Харківській області. Організатор акції - Харківська правозахисна група (ХПГ). Правозахисників, яких зібралося близько 60 осіб, прийшли підтримати представники громадської організації "Зелений фронт". Учасники акції принесли квіти і запалили лампадки.

Правозахисники протестують проти тортур, які призвели до смерті, зокрема, Ласло Коломпарова, Олени Бондаренко та Євгена Звенигородського.

"Є.Звенигородського спочатку привезли до райвідділу, після чого він був доставлений в обласне управління міліції. Тут, мабуть, їм зручніше було його бити. Після такого допиту хлопця просто винесли на вулицю і поклали на лаву. Так, прокуратура може на якийсь час почати карати міліціонерів, а потім знову перестане", - зазначив голова ХПГ Євген Захаров.

За його словами, сьогодні потрібно змінювати всю систему влади. "У нас уже є десятки рішень Європейського суду на користь людей, які стали жертвами тортур у міліції. Ми будемо і далі домагатися, щоб прокуратура розслідувала скарги, які надходять від харків'ян щодо міліції. Ми також співпрацюємо з Міністерством юстиції, вже намагаємося діяти всіма шляхами", - підкреслив Є.Захаров.

Учасники пікету виступають проти незаконних дій міліції і вимагають відставки начальника Головного управління МВС України в Харківській області Михайла Мартинова і міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова. "З новим керівництвом міліції ситуація погіршилася. Ці люди повинні піти. Навіть колишнє керівництво міліції не доходило до такого. Розслідувати злочини, пов'язані з тортурами, можна, було б бажання", - підкреслив Є.Захаров.

Харьковские правозащитники требуют отставки руководства облуправления милиции и МВД Харьковские правозащитники требуют отставки руководства облуправления милиции и МВД
Харьковские правозащитники требуют отставки руководства облуправления милиции и МВД Харьковские правозащитники требуют отставки руководства облуправления милиции и МВД

Довідка "SQ". Удень 9 січня 2011 р. з кабінету, розташованого на четвертому поверсі Лозівського міського відділення міліції, вистрибнув 39-річний Л.Коломпаров. Він був доставлений у відділення міліції за підозрою в незаконному зберіганні наркотиків. Пізніше Л.Коломпаров помер у Лозівській центральній районній лікарні. Міліціонери, які допустили те, що він вистрибнув з вікна, отримали дисциплінарні стягнення. Порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень, яке супроводжувалося насильством і застосуванням дій, які спричинили тяжкі наслідки.

22 січня мешканка Лозової 1974 р.н. О.Бондаренко вистрибнула з вікна третього поверху Лозівського міськрайвідділу міліції. Її запросили до слідчого, оскільки вона є підозрюваною у кримінальній справі, порушеній за фактом скоєння крадіжки (ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу). Підозрюваній було пред'явлено звинувачення у скоєнні вказаного злочину, і вона повністю визнала свою провину і дала слідчому необхідні свідчення. Далі жінці запропонували взяти участь у відтворенні обставин крадіжки. Вона погодилася, а потім попросилася в туалет, з вікна якого і вистрибнула. 1 лютого О.Бондаренко померла в лікарні.

30 березня, перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу, три працівники міліції затримали двох чоловіків, застосувавши до одного з них фізичне насильство. Обох затриманих доставили до облуправління міліції, де їх тримали більше години, відмовляючи в наданні медичної допомоги. При цьому помічник оперуповноваженого завдав затриманому ще кілька ударів. За годину затриманих випустили, після чого один з них - Є.Звенигородський - був доправлений до лікарні, де помер.